A Larvik a tavaly épp az ETO ellen elveszített BL-döntő után ébredt rá arra, hogy kerete némi frissítésre szorul, így a vezetőség nyáron több fiatal játékossal töltötte fel a keretet, szám szerint hattal. A norvég bajnokság kevésbé kiemelt csapataitól sikerült tehetségeket elhappolniuk, emellett az utánpótlásból ketten az első kerethez csatlakozhattak az idei szezonban. Rajtuk kívül sikerült megszerezniük korábbi világklasszisuk, jelenleg az ETO-t erősítő Heidi Löke hugát, Lise Lökét, aki nővéréhez hasonlóan szintúgy beálló poszton szerepel. A távozók listáján két név tűnhet ismerősnek a kézilabda szerelmesei számára: Sara Breistol és Olga Medvedeva.

Már a csoportkör sorsolását követően sejteni lehetett, hogy a nyáron alaposan megerősödött, sztárokkal teletűzdelt Vardar Szkopjéval vívnak meg a csoportelsőségért. A nyitó fordulóban, idegenben biztató döntetlent sikerült elérniük macedón riválisukkal szemben, így az utolsó körben hazai közegben mérkőztek meg velük, ahol azonban meglepetésre kétgólos vereséget szenvedtek, mely egyben azt jelentette, hogy csupán a második helyen jutnak tovább a Középdöntőbe. Csoportjuk további találkozóin magabiztos sikert arattak, eddigi mérlegük a BL-ben négy győzelem, egy döntetlen és egy vereség.

A Larvik idei eredményei a BL-csoportkörben:

Larvik – Podravka Vegeta 34:18
Vardar Szkopje – Larvik 27:27
Bera Bera – Larvik 17:27
Larvik – Bera Bera 29:21
Podravka Vegeta – Larvik 19:24
Larvik – Vardar Szkopje 29:31

A kulcsjátékosait megtartó Larvik továbbra is meghatározó szerepet tölt be a kézilabdázás világában, így joggal reménykedhetnek egy tavalyihoz hasonló jó szereplésben.

A Krim Mercator talán a papíron legkönnyebb, C-jelű kvartettbe kapott besorolást a csoportkör alkalmával. A szlovén csapat okosan kihasználta a román Valcea összeomlását, s a nyár folyamán olyan klasszis játékosokat szerződtetett onnan, mint Manea, Tolnai vagy épp Vizitiu. Rajtuk kívül kiemelendő a már egy évvel korábban is Podgoricából való távozását pedzegető Andela Bulatovic, akit szintúgy idén sikerült megszerezniük.

Papíron gyenge csoport ide vagy oda, a ljubljanai csapat számára nem volt sétagalopp a továbbjutás, hiszen a hazai mérkőzéseiket leszámítva képtelenek voltak meggyőző játékkal előrukkolni. Pontokat idegenben, a Metz és a Sävehof vendégeként hullajtottak, így a Larvikkal azonos mérleggel, azaz négy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel zárták a csoportkör küzdelmeit.

A Krim Mercator idei eredményei a BL-csoportkörben:

Krim Mercator – Sävehof 36:28
Leipzig – Krim Mercator 23:27
Metz – Krim Mercator 21:20
Krim Mercator – Metz 27:21
Sävehof – Krim Mercator 25:25
Krim Mercator – Leipzig 32:20

A Krimet akár kakukktojásként is lehetne említeni – nem lebecsülve ezzel eddig elért eredményüket és játéktudásukat -, hiszen az utóbbi három év BL-győzteseivel kell megvívjon a továbbjutó helyek egyikéért.

Orbán Adrienn tisztában van azzal, hogy a tavaly elért Krim elleni győzelmekből nem szabad kiindulni, hiszen jelentősen erősödtek a nyár alkalmával.
„Elég sima meccsek voltak, amennyire emlékszem. Azóta ők is összeszokottabbak, erősebbek lettek, és bizonyára magabiztosak is, hiszen most csoportelsőként jutottak tovább.”
Kevés esélyt ad a szlovén csapat továbbjutására, ám ahogy mondta, ebben a Középdöntőben bármi megtörténhet. „Ez nehéz kérdés. Szerintem a csoportunkban lévő másik három csapat borzasztó kemény, abban nagyon bízom, hogy mi továbbjutunk, de ha a másik továbbjutót kellene megtippelnem, talán a Buducnostot mondanám. Viszont bárkinél bekövetkezhet sérülés vagy egy-egy rosszabb nap, tehát nagyon sok múlik a pillanatnyi formán is. Ez a kérdés még többesélyes.”
„Nyár óta teljes csapattal készültünk, és a BL-szezont nagyon jó formában kezdtük. E sorozat kicsit megakadt a sérültjeink hiányában, de azért azt hiszem, bebizonyítottuk, hogy bármilyen összeállításban jól tudunk játszani. Nagyon bízunk, hogy februárban mindenki egészséges lesz. Komolyan fogunk készülni a középdöntős meccsekre, és a kisebb őszi hullámvölgyünknek akkorra már nyoma sem lesz.” – tette hozzá a jobbszélső.

A Buducnost az utolsó fordulóban harcolta ki a továbbjutást a BL-Középdöntőbe azzal, hogy hazai pályán győzte le és ejtette ki azt a Ferencvárost, amely idén egyedüliként diadalmaskodott csapatunk felett. A „halálcsoportból” másodikként továbbjutó montenegrói csapat néha döcögő, ám összességében magabiztos játékával bebizonyította, hogy a két évvel ezelőtt az ETO orra elől elhappolt BL-siker után ismét képes fontos pillanatokban nagyszerű, higgadt kézilabdázásra.
Ellenfeleink közül talán ők az egyedüliek, akik a nyár folyamán nem erősödtek, ám nem is gyengültek. A korábbi ferencvárosi Jelena Zivkovic a Podravkához, Andjela Bulatovic a rivális Krim Mercatorhoz igazolt, míg Claudine Mendy szerződését terhessége miatt felbontották. A montenegróiak hívó szavára Camilla Dalby a Randerst hagyta el, míg a 2010-ben a világ legjobbjának megválasztott, azóta sorozatos sérülései miatt több mint egy évet kihagyó Cristina Neagu a csődbe ment Valceától lépett le.

A Buducnost idei eredményei a BL-csoportkörben:
Buducnost – Lublin 31:19
FTC – Buducnost 27:25
Midtjylland – Buducnost 21:19
Buducnost – Midtjylland 22:15
Lublin – Buducnost 22:30
Buducnost – FTC 29:21

A montenegrói csapat várhatóan mindent megtesz lelkes szurkolótáborának kiszolgálása valamint a százszázalékos hazai mérleg fenntartása érdekében, így könnyen elképzelhető, hogy aki a Buducnost vendégeként győz, fél lábbal már az elődöntőben érezheti magát.

Jelenleg az Audi ETO-t erősítő, ám korábban a Buducnostnál is megfordult jobbátlövőnk, Katarina Bulatovic reméli, hogy a korábban őt is éltető montenegrói szurkolók ha nem is hasonló, de mindenképp pozitív fogadtatásban részesítik.
„ A montenegrói a világ egyik legfanatikusabb, leglelkesebb szurkolótábora, és ez nagyon fontos egy csapatnak. Én hasonlót láttam Romániában is, és a győri szurkolók is ilyenek, nekik köszönhető a fantasztikus hangulat a meccseken. Bízom benne, hogy ellenfélként azért jól fogadnak zöld mezben is, hiszen decemberben végül is montenegrói színekben veszek részt a vébén, ahol ugyanezek a szurkolók nekem is szurkolnak majd.”
Szerinte a jelenlegi Podgorica sokra hivatott, amely a Fradi elleni „élet-halál” találkozón bizonyítást nyert, s külön felhívta a figyelmet Bojana Popovic személyére, aki bár felhagyott az aktív játékkal, tanácsadóként továbbra is a csapat rendelkezésére áll.
„A jelenlegi egy fiatal, lelkes és nagyon erős kis csapat, a legutóbbi meccsükön azt is bebizonyították, hogy nyomás alatt is kiválóan tudnak teljesíteni. Bojana Popovics, aki a BL-győztes Podgoricának alapembere volt, most tanácsadóként dolgozik a csapat mellett, de ő jelenleg babát vár, tehát nem biztos, hogy jelen tud majd lenni. Viszont a zsenialitása azért még most is rengeteget tud hozzáadni a játékosok teljesítményéhez. Ettől függetlenül azonban nem félek az ellenük lejátszandó mérkőzésektől, hiszen mi nagyon jók vagyunk, meg tudjuk verni őket.”
„Nagyon erős a csoportunk, erősebb, mint a másik, de ezen a szinten végülis minden csapatra oda kell figyelni. Nekem az a véleményem, hogy ahhoz, hogy elérjük az idei célunkat, vagyis az ETO-nál tartsuk a trófeát, meg kell tudnunk verni a legerősebb csapatatokat is. Az biztos, hogy a tavaszi mérkőzések nagyon kemény, küzdelmes meccsek lesznek, a szurkolóknak igazi csemege, biztos nagyon élvezni fogják.” – vélekedett csapatunk esélyeit illetően a montenegrói klasszis.

A Győri Audi ETO KC mérkőzései a Középdöntőben:
1. forduló: 2014. február 1-2. Győri Audi ETO KC – Buducnost
2. forduló: 2014. február 8-9. Larvik – Győri Audi ETO KC
3. forduló: 2014. február 15-16. Győri Audi ETO KC – Krim Mercator
4. forduló: 2014. március 1-2. Krim Mercator – Audi ETO KC
5. forduló: 2014. március 8-9. Buducnost – Győri Audi ETO KC
6. forduló: 2014. március 15-16. Győri Audi ETO KC - Larvik