A magyar bajnokság alapszakaszának végeztével csapatunkra március közepéig három Bajnokok Ligája mérkőzés vár, amelyből egyet, a Krim Mercator elleni idegenbeli találkozót sikeresen abszolválták a lányok. A 24-22-es győzelem egyben azt is jelentette, hogy az ETO az első biztos résztvevője a Budapesten rendezendő Négyes Döntőnek.

A soron következő ellenfél az a Buducnost, amely a Széchenyi Egyetem Sportcsarnokában egy végletekig kiélezett találkozón eddig egyedüliként volt képes pontot rabolni az ETO-tól az idei BL-kiírásban. Mint ismert, csapatunk a félidőben négygólos, 9-13-as hátránnyal vonulhatott az öltözőbe. Ambros Martín a szünetben a lányok játékát illetően elégedetlenségének adott hangot, s a keret állandó forgatásával ismét meccsbe hozta az ETO-t. A mérkőzés végén mindkét csapatnak megvolt a lehetősége, hogy saját akaratát érvényesítve abszolválja a meccset, ám ez egyik félnek sem sikerült, így egy igazságos 23-23-as döntetlen született a középdöntő nyitófordulójában.

Ambros Martín vezetőedző tisztában van azzal, hogy az utóbbi hónapokban a csapat játéka távol állt a tökéletestől, ám bízik benne, hogy a legfontosabb mérkőzésekre ez a tendencia megfordul.

„Megnyugtató tudni, hogy elértük az elsődleges célunkat a Négyes Döntőbe jutással. Nem ünnepeltünk sokat, hiszen még két mérkőzést le kell játszanunk, és sok területen javulnunk kell. A Larvik, a Krim és a Buducnost jól játszott, míg a Győr küzdött, hogy felvegye a ritmust ezeken a mérkőzéseken, ennek ellenére mégis győztünk - vagy legalábbis nem veszítettünk. Biztonsággal kijelenthetem, hogy a Győrt elég nehéz legyőzni.”
„A legfontosabb változás az, hogy azzá a csapattá váltunk, amelyet mindenki le akar győzni. Ennek tudatában úgy vélem, az idei kiírás sokkal nehezebb számunkra a tavalyinál. Több kiemelkedő csapat van, akik mind ismernek bennünket és a jelenlegi stílusunkat, amely a címvédők keserédes terhe. Biztos vagyok benne, hogy a helyes úton járunk, amelyet az eredményeink is igazolnak. A szurkolóink elvárása magas, így egy győzelem csak akkor ér valamit, ha azt az általuk elvárt stílusban érjük el. Rendkívül szeretem ezt a fajta hozzáállást!”
„Számomra a vasárnapi meccsen a legfontosabb a győzelem, az ebből fakadó csoportelsőség másodlagos. Nagyon örülök, hogy veretlenek vagyunk a BL-ben, és ezt mindenképpen szeretnénk megtartani, tovább javítani a játékunkat, hogy a Négyes Döntőbe topformában érkezzünk. A Final Four-ig még sok idő van, és azok a mérkőzések teljesen új csaták lesznek a csapatoknak, külön felkészülést jelentenek. A Podgoricát illetően ők talán a legerősebb ellenfél a mostani mezőnyben, ők sem kaptak még ki, nemcsak idén, hanem gyakorlatilag a tavalyi, általunk elszenvedett vereségük óta tartják a veretlenségüket. Nagyon jó formában vannak, így nagyon összeszedetten kell játszanunk, hogy sikerüljön, de bízom a csapatban.” – nyilatkozta a spanyol szakember.

Görbicz Anita az alábbiak szerint fogalmazta meg a csapat álláspontját: „Podgoricában játszani nem ismeretlen számunkra, szinte minden évben ellátogatunk a Moracába, tudjuk, mire számíthatunk. Az biztos, hogy a védekezésünknek agresszívabbnak kell lenni, – természetesen a sportszerűség határán belül - és a jó védekezésünkre alapozva meg kell próbálnunk gyors lefordulásokból gólt szerezni. Ez sokkal jobb esélyt jelent számunkra, mint a montenegróiak felállt, és rendkívül agresszív védőfala ellen támadni. Természetesen győzni megyünk, meg szeretnénk mutatni, hogy idén is jobb csapat vagyunk.”

A Buducnost a megszerezhető nyolc pontból csupán kettőt hullajtott el, így szorosan, eggyel lemaradva követi az ETO-t a csoportelsőséget nagyban befolyásoló rangadójuk előtt. A középdöntőben eddig brillírozó montenegróiak értékes döntetlent értek el Győrben az első fordulóban, amely olyan magabiztosságot adott számukra, hogy 15 góllal lelépték a Krimet hazai környezetben. A harmadik körben a norvég bajnok ellen gólszegény mérkőzésen 19:19-es eredményt értek el, amely botlást végül Larvikban szerzett győzelmükkel kijavítottak. Bár hivatalosan még nem jutottak be a Négyes Döntőbe, hatalmas csoda kell történjék ahhoz, hogy lemaradjanak a budapesti tornáról.
Több montenegrói drukker korábbi mérkőzéseken tanúsított viselkedése végett a Buducnost vezetősége az alábbi hivatalos közleményt adta ki a találkozó előtt: „A kézilabda érdekében tisztelettel kérünk benneteket, hogy sportszerűen viselkedve szurkoljatok a csapatnak. Ünnepeljük klubunk fennállásának 65. évfordulóját méltósággal és a „kék-fehérek” biztatásával.”

A Buducnost – az ETO-hoz hasonlóan – eddig szintúgy nem talált legyőzőre a középdöntőben, amely sorozat fenntartásáért mindent megtesznek majd Knezevicsék.
„Nagyszerű lenne egészen a kupasorozat végéig folytatni. Semmi sem lehetetlen, minden rajtunk múlik csupán, s ez a legfontosabb tényező. Ha a képességeinknek megfelelően kézilabdázunk, minden lehetséges.
Ha nyerünk, jó esélyünk van a csoportelsőségre. A Győr a favorit, ám bizonyítottuk, képesek vagyunk ellenük eredményesen játszani. Ha minden poszton a tudásunknak megfelelően kézilabdázunk, nem lesz gondunk.” – vélekedett a 23 éves klasszisuk.


Női Kézilabda Bajnokok Ligája, Középdöntő, 5. forduló
Buducnost – Győri Audi ETO KC
Mérkőzés kezdete: 2014.03.09. 19:15
Mérkőzés helyszíne: Podgorica, S.C. Moraca
Közvetíti: Digi Sport 1 (19:00-s kezdéssel)
Játékvezetők: Leif Poulsen (dán), Henrik Mortensen (dán)