„Pályafutásunk eddigi legnehezebb hónapjai előtt állunk” – interjú Ambros Martínnal

Tavaly ősszel egy rendezvényen azt mondtad, hogy furcsa módon Te nagyon szereted, ha nehézséggel kell szembenézned. Nos, elég nehéz-e most a helyzeted?
Nem panaszkodom… Nemcsak a kieső játékosok, sőt, kulcsjátékosok száma okoz nehézséget, pedig már önmagában az is kemény. Sokkal nehezebb ezt a szituációt mentálisan kezelni, ez nagyon nagy megpróbáltatások elé állít bennünket. Ennek ellenére borzasztó büszke vagyok a csapatra, hiszen a Fradi ellen is megmutatták, hogy képesek semmi mással nem foglalkozni, csak a játékkal, a győzelemmel, és harcolnak az utolsó erejükig. Tudomásul kell vennünk, hogy folyamatosan jönnek még a problémák, de mindet le kell küzdenünk. Azt hiszem, életünk legnehezebb időszaka előtt állunk – ami a pályafutásunkat illeti.
Hogy látod a Fradi meccs utóhatásait: sikerült-e a csapatnak elhinnie, hogy idén is megvalósíthatják a legnagyobb álmaikat?
Mi hétről- hétre építjük az álmainkat. Rövid távokban gondolkodunk, csak így lehet építkezni. Lépésről-lépésre haladunk a szezon elejétől a végéig, és oldjuk meg az éppen előttünk álló feladatokat. Természetesen most tudomásul kell vennünk, hogy ez már a Bajnokok Ligája középdöntő lesz, nagyon erős csapatokkal kell játszanunk. A meccseken pedig rengeteget fog számítani a csapatok aznapi helyzete, pillanatnyi fizikai és lelkiállapota. Minden meccs más lesz mint a Fradi volt, és más mint az előző mérkőzés. Az viszont biztos, hogy az FTC elleni győzelem önbizalmat ad nekünk. Nemcsak maga a győzelem, hanem az is, ahogy végigcsinálunk. Ez számomra sokkal többet számít.
Mi most a legnagyobb edzői kihívásod: fizikai, taktikai vagy mentális feladat?
Fizikailag azt gondolom, hogy rendben vagyunk, annak ellenére is, hogy túl vagyunk egy Európa-bajnokságon, és a létszámunk sem annyi mint a szezon elején. Vannak kisebb sérülések is, amelyek rövidebb időre akadályozzák egy-egy játékos munkáját. A nagy feladat most az, hogy hatalmas fegyelemmel képesek legyünk a taktika mentén játszani, ehhez pedig mentális erő szükséges. Minden egyes játékosnak nagyon erősnek kell lenni fejben, hogy a felmerülő nehéz pillanatokon képes legyen túllendülni. EL kell ültetni a fejekben azt, hogy a meccseken minden egyes pillanat, minden egyes akció, gól, hatalmas jelentőséggel bír. Én ezt tekintem legnagyobb kihívásomnak jelenleg.
A kapusposztra szintén év közben érkezik új játékos Kari Grimsbö személyében. Szerinted mennyi időre van szükség ahhoz, hogy egy kapus – még ilyen világklasszis is mint ő – összecsiszolódjon a védőfallal?
Akik a szezon közepén érkeznek, azoknak mind nagyon nehéz dolguk van, hiszen egy összeállt csapattal kell felvenni a lépést és összehangolódni. A kapus ebből a szempontból picit könnyebb, hiszen ő egyedül áll a kapuban. Nagyon fontos, hogy a fallal meglegyen az együttműködés, de ehhez kevesebb idő kell, mint egy mezőnyjátékos betagozódásához. Ami nagyon fontos, hogy Kari olyan profi és elszánt, hogy mindez rengeteget fog segíteni az ő gyors beilleszkedésében.
Mi lehet a leghatékonyabb fegyverünk az első BL-ellenfél Larvik ellen?
Bizonyára nagyon szeretnének megverni bennünket, nyáron is nagy önbizalommal játszottak ellenünk, és akkor sikerült is nekik. Mivel ők az egyik favorit nemcsak a középdöntőből való továbbjutásban, hanem a FINAL4 kvalifikációt illetően is, ezért nagyon kemény meccsre számítok. Ellenük bármi fontos lehet, a lényeg, hogy meg tudjuk akadályozni, hogy azt játsszák, amit tudnak. A közönségre is nagyon számítunk, nagyon kell a szurkolás, az igazi győri hangulat, amely annyiszor segítette már a csapatot nehéz helyzetekben.

Anna Sen: „Szeretnék végre törleszteni a Larviknak!”

Duda kiesésével alapjátékossá léptél elő a csapatban, hogyan tudsz megbirkózni ezzel a feladattal?
Szeretném elmondani, hogy Duda nagyon hiányzik! Sajnos ebben a szezonban rengeteg volt a sérülés, több játékos kiesett a csapatból. Igyekszünk azonban ezzel nem foglalkozni, arra koncentrálunk, hogy azzal a csapatösszetétellel győzzünk, ami most van!
Mi az, amiben úgy érzed, hogy sokat fejlődtél, mióta az ETO-ban játszol, és mely az a terület, ahol a legtöbbet szeretnél még fejleszteni magadon?
Ami az én játékomat illeti, igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni és helytállni mind a védelemben, mind a támadásban. Úgy gondolom, hogy ma már kicsit keményebben és hatékonyabban játszom a védelemben, talán a rálátásom is jobb a támadóvonalra. Azon dolgozom nap mint nap, hogy kiszűrjem azokat a hibákat, amelyeket most vétek a védelemben, illetve szeretném a támadásokat hatékonyabban befejezni. Itt még rengeteg fejlődnivalóm van.
Sikerült-e berendezkedi Győrben, otthon érzed-e már magadat a városban? Van-e kedvenc éttermed, kávézód, sétálóhelyed? Eljártok-e szórakozni a férjeddel?
Győrben kitűnően érzem magam, a férjemnek – akárcsak nekem – nagyon tetszik ez a hely. Gyakran felismernek a boltokban, éttermekben és az utcán, és ez nagyon jólesik A férjemmel gyakran járunk éttermekbe, nagyon szeretem a Pálffy éttermet, a Faceroomot, és egy kis spanyol éttermet. Aztán járunk élményfürdőbe is, nagyon tetszik a Spa Magnolia, de voltunk már más városok termálvizes gyógyfürdőiben is.
Jól elboldogulsz-e az orosz nyelvvel a városban, vagy magyarul is meg tudod már magadat esetleg értetni?
Egy kicsit már tudok magyarul, de az emberekkel inkább angolul szoktam kommunikálni, már persze ha tudnak angolul, természetesen.
Vasárnap a Larvik csapatával játszunk, milyen korábbi élményed van a Larvikkal, még az előző csapataidat tekintve?
A Larvik csapatával csak nem hivatalos versenyeken találkoztam, és sajnos mindig az előző csapatom vesztett. Éppen ezért az ETO-val végre szeretnék törleszteni, és aztán megnyerni mindent, amit csak lehet, és ezért minden tőlem telhetőt meg is teszek!!!
 

„Megtisztelő ennek a csapatnak a kapitánya lenni” – Kovacsics Anikóval beszélgettünk, aki még csak idén lesz 24 éves, de már 15 éves kora óta az ETO felnőtt csapatában játszik, ezzel a Klub minden idők legfiatalabb NBI-es játékosa. Idén januártól pedig már a csapatkapitányi címet is ő viseli, hiszen Görbe után Dudától ő vette át a posztot. Görbicz Anita szerepébe kerülni nem hálás, Misi azonban rendületlenül megy előre, dobja a büntetőket, töri át a védőfalakat, állítja meg a megállíthatatlannak tűnő támadókat, és harciassága, állhatatossága, gyorsasága miatt a csapat alapemberévé vált. A győri szurkolók szemében tőzsgyökeres győrinek számít, hiszen a szemünk előtt vált kislányból érett, kétszeres BL-győztes vezéregyéniséggé.
Csapatkapitány lettél, kicsit talán még korábban mint ahogy számíthattál rá..
Nem számítottam rá, és sajnálatos történések miatt került rám a sor, ezért speciális ez a helyzet. Természetesen azért megtiszteltetés, hogy ennek a csapatnak a kapitánya lehetek.
Mi a legfontosabb feladatod ebben a szerepben?
Első sorban a csapat összetartása. Ezzel alapjában véve nincs gond, hiszen láthatóan nagyon egyben vagyunk a lányokkal, de hosszú még a szezon, és a pályán, valamint a pályán kívül is összetartónak kell lennünk.
Ambros azt mondta pár hete, hogy amíg egyetlen hadra fogható játékosa van, addig meg akarja nyerni a BL-t. Megvan ez az elszántság a csapaton belül is?
Úgy látom, hogy igen, megvan. Ezért dolgozunk nyár óta, néha vannak rosszabb periódusok, néha jobbak, de mindenki tudja a feladatát, tisztában van a nehézségekkel, az erőnkkel, képességeinkkel is. Tudjuk, hogy ha mindent megteszünk, maximális erőbedobással, koncentrációval és fegyelemmel játszunk, akkor bármit elérhetünk. Nekünk most az a legfontosabb, hogy a legjobb tudásunkat, formánkat adjuk, egységes csapatként játsszunk.
Rövidebb lett a kispad, fizikailag jól bírjátok-e a sorozatterhelést?
Remélem, hogy kevesebben már nem leszünk, úgy látom, hogy a fizikai erőnlétünkkel nincs baj, mindenki érzi a felelősségét, teljes erőbedobással dolgozik. Ambros nagyon ügyel a megfelelő mennyiségű pihenőidőre és regenerálódásra is. Ezt a szezont így kell végigvinnünk.
Sikerült-e belakni az új Arénát, érzitek-e már a teret, milyen a hangulata a pályáról?
Igen, a teljes januárt itt töltöttük már, teljesen megszoktuk, és nagyon megszerettük. Annak nagyon örülünk, hogy a bajnoki meccsekre is sokan kijárnak, a BL-meccsekre pedig bízunk benne, hogy telt ház lesz, és a szurkolók a szokásos fantasztikus hangulatot fogják megteremteni az Arénában. Számítunk rájuk, most igazán nagy szükség lesz a szurkolásra!


Felkészülési edzésről készült összefoglaló megtekinthető itt, és az edzésen készült interjúk láthatók itt.