Kézilabdás körökben nem igazán szorul bemutatásra az a tapasztalt sikertréner, aki a 2018/2019-es szezontól Danyi Gábor mellett a másodedzői posztot tölti be a Győri Audi ETO KC kispadján – ő nem más, mint Zdravko Zovko. A sportolói és edzői karrierje során szerzett, megannyi kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhető edző újabb nagy kalandba vágott bele, amikor elfogadta a zöld-fehér együttes ajánlatát…

Játékosként olimpiai bajnok, edzőként számtalan nemzetközi és klubsiker birtokában talán túlzás nélkül mondhatjuk, hogy Zdravko Zovkonál a női és férfi kézilabdázásban egyaránt otthonosan mozgó, tapasztaltabb edzőt keresve sem találhatott volna a győri klubvezetés.

Mi ösztönözte, hogy elvállalja a Győri Audi ETO KC másodedzői posztját? Hiszen Önt elsősorban vezetőedzői szerepben láthattuk, ismerhettük meg eddigi karrierje során…

  • Ez mindig különleges, ha a vezetőedzői és a másodedzői szerepeket vizsgáljuk. Ha megfigyeljük más sportágakban, mint például a kosárlabdában vagy jégkorongban, a főleg Amerikában bevett gyakorlatot, ott általában fiatal vezetőedzők vannak, a másodedzői posztot pedig idősebb, rutinosabb személy tölti be. Úgy gondolom, ez jó munkamegosztás, hiszen a „háttérből” több mindent észrevesz, megfigyel az ember és hasznos tanácsokkal tudja ellátni kollégáját, így én is erre törekszem a Gáborral való közös munkánk során. Visszatérve a kérdésre, nem sokat hezitáltam, hogy igent mondjak, hiszen számomra a kézilabda pálya, a csarnok, az edzések és mérkőzések az a közeg, ahol jól érzem magam, s örülök, hogy ezt a Győri Audi ETO KC szolgálatában tehetem az idei szezontól.

Ha összevetjük aktív sportolói és edzői pályafutását, melyik szerepet kedvelte/kedveli jobban?

  • Nagyon szerettem edzeni, igazi „munkás ember” voltam, élveztem a játékot sportolóként is. Az edzői oldal is fantasztikus élmény, ha az ember valóban hivatásának érzi, persze itt komoly döntéseket kell hozni, nagyobb a felelősség, hogy milyen tanácsokkal, taktikai utasításokkal látjuk el játékosainkat a megvalósítandó célok érdekében.

Van különbség a női és férfi csapatok között edzői szemmel nézve?

  • Voltam női és férfi csapatok trénere is jó pár évig, akár válogatottat, akár klubcsapatot nézünk, azonban olyan számottevő különbséget nem tudnék említeni, ami minden kontextusban megállja a helyét. A kézilabda az kézilabda, persze a férfiak játéka gyorsabb, dinamikusabb, azonban ha visszagondolunk a Győri Audi ETO KC-Vardar Szkopje tavalyi BL-döntőjére, küzdelemben ott sem volt hiány – felért egy férfi mérkőzés tempójával az a nívós találkozó. Amit esetleg mégis kiemelnék, az a női mezőny szorgalma és alázatos edzésmunkája, ami jócskán megkönnyíti a mindennapi munkát, ugyanis akarnak, küzdenek, motiváltak.

Hogy érzi magát itt Győrben?

  • Nagyon jól érzem itt magam, úgy gondolom, itt Győrben az infrastruktúrától a szervezettségen, vagy akár a felszereltségen keresztül minden adott a legmagasabb célok eléréséhez, természetesen mi is ennek megfelelően végezzük a munkánkat, bízunk benne, hogy minél nagyobb sikerrel.  

Sok sikert és jó munkát kívánunk Zdravko Zovkonak, a Győri Audi ETO KC másodedzőjének!