Magyarország Kiss Éva főszereplésével legyőzte ugyan Romániát, de nem jutottunk tovább az elődöntőbe. Román - orosz és francia - holland összecsapás lesz pénteken a döntőért.

 

Dánia – Montenegró: 24-23 (15-11)

A dánok magabiztosan kezdtek, 4-0-s sorozatot követően tudott csak Montenegró együttese betalálni. Az első harminc percben állandósulni látszott a háromgólos különbség, melyet a félidő vége előtt négyre növeltek Dánia kiválóságai, így 15-11-es félidei eredménnyel vonulhattunk a szünetre.

A második játékrész képe is hasonlóan alakult, tíz perc elteltével Katarina Bulatovic találatával egyre zárkózott a montenegrói alakulat. Fej-fej melletti küzdelem szemtanúi lehettünk a folytatásban, azonban Radicevicék egyszer sem tudták a maguk javára fordítani az eredményt. A dán kapuban Sandra Toft és a mezőnyben Anne Mette Hansen lendületét semmi sem törte meg, s bár kiélezett végjáték kerekedett a találkozó utolsó perceiben, végül az északi együttes ünnepelhetett győzelmet.

Anne Mette Hansen ezúttal is kétségtelenül igazi vezéregyénisége válogatottjának, ugyanis nem csak szép gólokkal (6) és kemény védekezéssel tűnt ki, hanem remek passzokkal is ellátta játékostársait – teljesítményét a mérkőzés legértékesebb játékosának járó díjjal jutalmazták is!
Gratulálunk!

 

Spanyolország – Norvégia 26-33 (17-18)

Ellentétes félidőknek lehettek szemtanúi a szurkolók a franciaországi Európa-bajnokság utolsó középdöntős versenynapján a spanyol-norvég összecsapáson. Az első félidőben rohanós, gólgazdag játékot produkált mindkét alakulat, fej-fej mellett haladtak a csapatok, hol a norvégok, hol a spanyolok vezettek. Az első harminc percben 35 gól esett, egy góllal (17-18) Norvégia állt jobban.

A második játékrészben a norvégok ott folytatták, ahol az elsőben abbahagyták: Oftedal vezényletével rohantak és szórták a gólokat, a 47. percre folyamatosan növelve előnyüket elhúztak kilenccel a spanyoloktól (22-31). Ezt követően a skandinávok visszavettek a tempóból, a spanyolok pedig azért küzdöttek, hogy tíz alatt tartsák az eredményt, és ne szenvedjenek történelmi vereséget. Annyi erejük maradt, hogy a végére felzárkóztak hétre, 26 gól állt a nevük mellett a norvég 33 találattal szemben. A Győri Audi ETO játékosai közül Stine Oftedal méltán érdemelte ki a meccs embere elismerést, 8 gólja mellett zseniális gólpasszokkal szolgálta ki csapattársait. Veronica Kristiansen 2, Kari Brattset egy góllal vette ki részét a sikerből.

 

Magyarország-Románia 31-29 (17-17)

 

Pikáns, magas színvonalú találkozónak lehettek szemtanúi a mérkőzésre kilátogató szurkolók. A csapatok fej-fej mellett haladtak az első néhány percben, majd a román válogatott kapcsolt magasabb sebességfokozatba és meglépett Kim Rasmussen válogatottjától, olyannyira, hogy tizenöt perc játék után már öt góllal is vezetett. Bíró Blankának nem ment jól a védés, ekkor Kim Rasmussen cserére szánta el magát, Kiss Éva érkezett a kapuba. Csapatunk kapusa megszolgált a bizalmat, valósággal lehúzta a rolót. Ennek, valamint a magyar csapat feljavuló támadójátékának is köszönhetően a félidő hátralevő részében ledolgozta hátrányát a magyar válogatott és döntetlen eredménnyel zárta az első játékrészt.

A második félidőben már Magyarország dominált. Kiss Éva továbbra is szenzációs formában védett, a román lövőket teljesen elbizonytalanította, ezt kihasználva már a mieink tettek szert ötgólos előnyre. Románia azonban nem adta fel, zsinórban négy gólt szerezve ismét nyitottá tette az összecsapást. A mérkőzés utolsó tíz percében a románok elvesztették legnagyobb sztárjukat, Cristina Neagu-t, ez pedig döntőnek bizonyult, A hátralévő időben már nem tudták befogni a magabiztosan játszó magyar válogatottat. 31-29-es győzelmével negyedik sikerét aratta a franciaországi Európa-bajnokságon, de a továbbjutás így sem lett meg. A mérkőzés legjobb játékosának a remek teljesítményt nyújtó Kiss Évát választották meg.

 

Svédország – Oroszország 39-30 (18-17)

A már biztosan elődöntős és csoportelső Oroszország teher nélkül lépett pályára az utolsó középdöntős meccsen Svédország ellen, és gyakorlatilag legjobbjaikat pihentetve vereséget szenvedtek a találkozón

 

Hollandia- Németország 27-21 (13-11)

 

Nycke Groot pályára sem lépett a hollandok utolsó  középdöntős összecsapásán Németország ellen. Azonban honfitársai nélküle is könnyedén legyűrték a tornán már elfáradó német csapatot.  A magabiztos siker azt jelenti, hogy Hollandia megnyerte a középdöntős csoportot második helyen Románia végzett. Norvégia lemaradt az elődöntőről, ők az ötödik helyért lépnek pályára majd Párizsban. Magyaroszág 4. lett, Németország ötödik, és Spanyolország végzett a csoport utolsó, hatodik helyén

 

Szerbia – Franciaország 28-38 (14-18)

A francia válogatott Szerbia ellen lépett pályára az utolsó fordulóban. Amanadine Leynaud bő negyed órán át védte a franciák hálóját, ez idő alatt 6 védést is bemutatott ami 38%-os védési hatékonyságot jelentett. A rendezők már az első harminc perc végén 4 gólos előnyt szereztek, ehhez pedig még hat gólt hozzátettek a folytatásban. Igazi gólzáporos meccsen végül 10 góllal legyőzték a szerbeket. A csoportot itt Oroszország nyerte, Franciaország a második lett. Harmadik helyen zárt Svédország, negyedik Montenegró, ötödik Szerbia. A csoport utolsó helyét Szerbia foglalja el.

Egy nap szünet után december 14-én Svédország-Norvégia meccset rendeznek Párizsban az ötödik helyét, majd ugyanaznap jön a két elődöntő: Oroszország-Románia és Franciaország – Hollandia.