Különleges kapcsolatot ápol és megannyi felejthetetlen élményt tudhat maga mögött a sportszerető lakosságáról méltán híres Győr város és az Audi Aréna Győrben igazi otthonra lelő női kézilabda csapat, a Győri Audi ETO KC együttese. Valódi sikertörténet az ő közös történelmük, mely már közel három évtizedet ölel fel, s jutottak el együtt a hazai és nemzetközi klubkézilabdázás csúcsára. A sportág legmagasabb szinten történő űzése kapcsán a lelkesedés az évek, kemény szezonok múltával is töretlen a kézilabdázás hazai fellegvárában, s nap mint nap szorgalmas munka folyik, hogy az európai klubkézilabdázás elitjében bérelt helyük legyen a győri lányoknak. 

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy névadó főszponzorunk képviseletében Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város Polgármestere egy rövid interjú erejéig visszaemlékezett velünk és felelevenítette a kezdeteket, s az egészen napjainkig tartó sikertörténetet.

A klub történelmére visszatekintve kétségtelen tény, hogy a hatvanas évektől kezdve nehéz helyzet lett úrrá a győri női kézilabdacsapat háza táján – az NBI-es szerepléstől való elköszönést követően alsóbb osztályokat is megjárt a csapat, ám 1992-re keltezhető az az időpont, – mely egyben fontos mérföldkövet is jelentett – amikor Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata beállt a klub mögé és Vanyus Attila húsz évig tartó elnöklete mellett felfelé ívelő pályára állt be.  Olyannyira virágzásnak indult a győri kézilabdázás, hogy napjainkra a hazai mellett nemzetközi elismertségre is szert tett és a legjobbak között, ha nem az egyedüli legjobbként tartják számon.
Mi az Ön véleménye arról az útról, amit Győr városa és Győri Audi ETO Kézilabda Club együtt bejárt?

„Városunkban mindig is kiemelt helyen kezeltük és kezeljük ma is a sportot, s nagy öröm természetesen számunkra, ha a klubok, egyesületek teljesítményükkel tovább öregbítik Győr hírnevét – ide tartoznak kézilabdás lányaink is, akikre méltán büszkék lehetünk. Úgy gondolom, bátran mondhatom, hogy elégedett vagyok a város sportéletével, jó úton indultunk el együtt, s úgy érzem, jó az irány is, amerre tartunk a jelenben és a jövőt illetően is.”

A magyar kormányzat stratégiai ágazatai közé tartozik a sport támogatása, sportesemények szervezése, melyben vidéki nagyvárosként Győr vitathatatlanul az élen jár. A győri lakosság ezen felül híres is sportkedvelő mivoltáról, s tudnak is miből csemegézni, hiszen a város maximálisan kiszolgálja a sport iránt aktívan és passzívan érdeklődőket – számos esemény hazai és nemzetközi, főként utánpótlás sporteseménynek adott otthont Győr, melyekre a jövőt tekintve is komoly hangsúly helyeződik.

 „Az elmúlt hat-hét évben komoly infrastrukturális fejlesztés ment végbe a város sportéletében. Ez kötődik egyrészt kézilabdás lányainkhoz az Audi Aréna Győr megépítése kapcsán – jó apropót nyújtott a 2014-es horvát-magyar közös rendezésű női Európa-bajnokság, hogy még nagyobb elánnal folyjanak a munkálatok. Joggal állíthatom, hogy az Audi Aréna Győr multifunkcionális sport- és rendezvényközpont egyedülálló helyszínt biztosít legsikeresebb sportágunk űzésének, az edzéseknek, a mérkőzésekre való felkészülésre – a kézilabda igazi fellegváraként tekinthetünk rá.

A nemzetközi sportesemények gondolatához visszakanyarodva fontos kiemelni, hogy a fejlődés motorjaként is tekinthetünk rájuk – fel tud gyorsítani mindennapi folyamatokat, olyan impulzusokat hoz a városba, melyre mindenkinek szüksége van.
Többségében utánpótlás eseményeket hozunk Győr városába, hiszen igyekszünk példaképeket állítani a gyerekek, fiatalság elé, s ez a legjobb módja, hogy helyben, kézzel fogható, sikeres embereket mutassunk be nekik – véleményem szerint ez egy sikeres körforgás alappillére. Vitathatatlan, hogy egy-egy nagyszabású, eredményes verseny megannyi pozitív hozadékkal jár, mely még vonzóbb célállomássá teszi városunkat.”


A sportszerető város, a Győr határában működő Audi Hungaria Zrt. és a sikercsapat Győri Audi ETO KC triumvirátusa egy igazán erős hármast alkot. Mit gondol erről az összekovácsolódott kapcsolatról?

„A klub, az Audi és a város viszonylatában egy hosszú évekre visszanyúló sikertörténetet szemlélhetünk meg. Egy kiemelten erős gazdasági milliővel rendelkező cég és a város partneri kapcsolata hatékony együttest alkot, ha megvalósításra váró terveket helyeznek kilátásba. Ebben a hármasban mindenki megkapja, ami számára értékes, és teljes erővel dolgozik a közös célok megvalósításáért – úgy gondolom, egy igazán jól működő kapcsolatról beszélhetünk.

Ne felejtsük azonban el a kisebb szponzorokat sem, akik szintén a klub mellett állnak és a siker zálogai, valamint mind a klub, mind a város hatékony működéséhez elengedhetetlenek.”

A siker témakörénél maradva – mit tart Ön a hosszútávon fenntartható siker alapvető elemének?

„Városunk és a Győri Audi ETO KC kézilabda csapatának kapcsolatára levetítve a kérdést, nagyon fontos, hogy minél többen kezdjenek el sportolni, minél szélesebb aktív bázis alakuljon ki. Ehhez rendelkezünk megfelelő infrastruktúrával, s példaképekből sincs hiány.
A zöld-fehér mezes győri lányok nap mint nap elhivatottan dolgoznak a legmagasabb célokért, így ha valakiket követendő mintaként állíthatunk a felnövekvő fiatal generációk elé, azok nem mások, mint ők. A hazai és nemzetközi sikereknek szinte már „hagyománya” van a Győri Audi ETO KC képviseletében, s külön öröm számunkra, ha ebből saját nevelésű tehetségeink is kiveszik a részüket. Csapatunk minden évben a maximumra hajt, s ehhez egytől egyig kiváló játékosok állnak rendelkezésre, akik jöjjenek akár külföldről, vagy az ország más területeiről, rendre otthonosan érzik magukat Győrben és tudják, mi a dolguk.

Fontos kitérnünk még az utánpótlás csapataink sikerességére is válogatott- és klubszinten, valamint arra is, hogy mennyi győri nevelésű játékos játszik a magyar bajnokság élmezőnyébe tartozó csapatokban – ezekre a számadatokra és eredményekre igazán büszkék lehetünk. Mindig a legerősebb ellenfél legyőzése a kihívás, s úgy gondolom, ezt a szerepet mi a magyar versenyrendszerben remekül betöltjük.

Bízom benne, hogy a Győri Audi ETO KC együttese az elmúlt évekhez hasonló remek sikerekkel örvendeztet majd meg minket a jövőben is!

Hajrá ETO! Hajrá Győr!”