Mindannyiunk számára ismeretlen, ezáltal nehéz időszak zajlik jelenleg a világban, azonban az élet nem állhat meg, a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzetből is igyekszik csapatunk a maximumot kihozni.
Erőnléti edzőnkkel, Holanek Zoltánnal beszélgettünk, aki röviden betekintést engedett számunkra a játékosok egyéni edzéstervének összeállításakor figyelembe vett szempontokba és a remélhetőleg mihamarabb ismét megvalósuló közös munkát érintő tervekbe.

Milyen gyakorlatok alkotják a játékosok egyéni, otthon is elvégezhető edzéstervét a jelen helyzetben?

„A legfőbb cél az, hogy a kondicionális képességeiket szinten tartsuk, ezért úgy terveztük és állítottuk össze az edzéstervet, hogy négy fő rész valósuljon meg:  
1. saját testsúlyos stabilizációs gyakorlatok, core gyakorlatok és prevenciós gyakorlatok (egyensúly) 
2. erősítő jellegű dinamikus gyakorlatok 
3. a kardiovasculáris rendszert (légzési-keringési rendszer) karbantartó, fejlesztő gyakorlatok (futások- és magas intenzitású  intervall, mini intervall gyakorlatláncok).
4. a gyorsaság robbanékonyság mozdulatgyorsaság karbantartására irányuló gyakorlatok.”

Mi a legnagyobb kihívás azáltal, hogy a csapat tagjai most csak és kizárólag egyénileg tudnak készülni?

„Reményeik szerint a járványügyi helyzet mihamarabbi, hatékony lezárultát követően mindenki egészségesen térhet vissza és láthatunk együtt ismét munkához, így a saját területünkön az a célunk, hogy játékosaink a lehető legjobb állapotban legyenek. Mindezek érdekében komplexen kell terveznünk, azaz minden olyan képességet, amit év közben treníroztuk, azokat most is edzenünk kell. 
Sajnos a kézilabda sportágat jellemző kreatív döntések, a taktika most nem kerül fókuszba és az intenzív erőfejlesztésben (nagysúlyos gyakorlatok) is hiányt szenvedünk ezen időszak alatt, ugyanis az ahhoz szükséges eszközök nem állnak sportolóink rendelkezésére. Azonban, a kialakult helyzetben a pozitívumot keresve elmondhatjuk, hogy most remek lehetőség nyílik a mobilizáció-stabilizáció fejlesztésére, melyek hosszú távon a prevenciót segítik. A kreativitás is megjelenik a mindennapokban, hiszen a lányok saját maguk színesítik a gyakorlatokat kedves, vicces megvalósításokkal, közeggel, illetve kihívásokat küldenek egymásnak, ami jó hatással van a csapatszellemre.
Azt gondolom, teljesen hasznosan el lehet tölteni ezt az időt a képességfejlesztés szempontjából. Igaz, ez egy új helyzet, amit mindenkinek el kell fogadnia, tanulnunk kell belőle és hasznunkra fordítani.
Készítettünk egy négy hetes tervet, melyben hetente más-más képességet helyeztünk a középpontba, és hétről hétre változtatunk, nehezítünk. A következő héten már számot kell adniuk a lányoknak az eltelt időszak munkájáról – egy kis videós házi versenyt* „szervezünk”, melyben leteszteljük a lányok képességeit, hogy a következő ciklust is optimálisra tudjuk tervezni.”



Az nem is kérdés, hogy mindannyian nagyon bízunk benne, hogy gyorsan túljutunk a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzeten és minden visszatér a régi kerékvágásba. Mi lesz a legfontosabb lépés, amit a játékosok megfelelő fizikai állapotának fenntartása érdekében tenni lehet, hogy minél inkább zökkenőmentes legyen a pályára való visszatérés? 

„Ha így alakul, meg kell vizsgálnunk az NBI-es bajnokság, a Magyar Kupa és a Bajnokok Ligája időpontjait és egy rendszerbe raknunk. A tervezés a legfontosabb, hiszen az teszi lehetővé, hogy az optimális állapottal találjuk szembe magunkat, azaz senki esetében sem lehessen szó alul-, ill. túledzettségről, ezáltal is megelőzve a sérülések kialakulását.  

A játékosaink visszatérését követő első lépés a tesztelés lesz – tudnunk kell, hogy hol tartunk, aztán a kapott értékeket összevetjük a szezonban mért eredményekkel, levonjuk a szükséges konzekvenciákat és ezek alapján tervezünk tovább. Aztán jön a munka, munka és a munka – amit szerintem még soha nem vártunk ilyen nagyon!”

Erőnléti edzőnknek, az egész edzői stábnak és minden játékosunknak további jó munkát és kitartást kívánunk!

Mindenki vigyázzon magára és #maradjonotthon!

 

*A videós házi versenyről természetesen közösségi médiás felületeinken részleteket is megosztunk majd – érdemes lesz velünk tartani!