A Győri Audi ETO KC sok áldozatot hozott azért, hogy minden rahabilitációs és regenerációs eljárás az utánpótlás rendszerében lévő sportolónak is rendelkezésére álljon. Az egyébként is modern felszereltségű részlegben a felnőtt csapat tagjai számára maximálisan megoldott, hogy „házon belül” elérhető minden eszköz és szakember. Mindennek a fiatalok is élvezhetik előnyét. A fizio- és fizikoterapeuták munkáját koordináló Devecseri Ádámot kérdeztük.

A sportolói lét melyik részében van fontos szerepetek?
Elsősorban a játékosok regenerációjáért felelünk. Prevenció jelleggel is kezeljük azonban a lányokat, és természetesen a sérülések kezelésében is kivesszük a részünket.
Minden szezon kezdetén és felénél különböző felméréseket végzünk, nem csupán fizikai, hanem testanalízist is végzünk, felmérjük a játékosok állapotát, és ha valami problémát tapasztalunk, azt idejekorán el tudjuk kezdeni kezelni. Ami a legfontosabb, hogy holisztikusan, átfogóan nézzük a játéksokat, nem csak egy-egy problémát kezelünk elszigetelten a test többi részétől, hanem az egész testet egységben, összefüggéseiben nézzük meg és kezeljük.

A prevenciós tevékenység alatt mit értesz?
A vezető orvossal és a vezető erőnléti edzővel összeállítottunk egy regenerációs protokollt, az egyik az edzés utáni, a másik pedig a mérkőzést követő eljárásrend. Ez minden játékosra egyaránt kötelező jelleggel vonatkozik. Ezek az eljárás-komplexek tartalmaznak több, általunk preferált regenerációs eljárást vagy gyakorlatot, de természetesen meghagytuk a játékosok szabadságát is abban az értelemben, hogy több dolog közül választhat, és vannak egyénileg preferált eljárások is. Ilyen például az, hogy a krioszauna kötelező heti két alkalommal, de a játékos megmondhatja, mikor alkalmazza ezt. Többször is mehet, de a heti kettőnek meg kell lennie.
Az edzés utáni eljárások pontértékkel ellátottak fontossági sorrend szerint, és egy előre meghatározott pontszámot el kell érniük a játékosoknak minden egyes edzés után. Azt, hogy a megadott pontmennyiséget a felsorolt eljárások közül hogyan állítja össze, azt szabadon eldöntheti.
A mérkőzések utáni protokoll időalapú kialakítású, ami azt mondja meg, mit kell tenni a lefújást követő fél órán, egy órán és egy napon belül. Ez a rendszer is tartalmaz kötelező és szabadon választható elemeket is.
Ezekben a prokollokban nem csupán eszközhasználatra vonatkozó előírások szerepelnek, hanem például a tápanyag és a folyadék visszapótlással és mozgásos tevékenységgel kapcsolatosak is.
Mindezt, egy rendszeren keresztül nyomon követhetjük és naprakészen figyeljük.

Miből áll a mindennapos tevékenységetek?
Egyik fő feladatunk, hogy mindent előkészítsünk és biztosítsunk a lányoknak a mérkőzésre. Az egyik legfontosabb tevékenység a regenerációs és prevenciós eljárás a masszázs. Ezt a lányok nap, mint nap kérik tőlünk bemelegítő jelleggel edzések és mérkőzések előtt is. Ez egyébként alkalmat ad arra is, hogy felmérjük a lányok izomzatának pillanatnyi állapotát is.

A fenti eljárásokból mennyi valósul meg az akadémiai képzés keretei között?
Az akadémia beindulásával minden protokollt átvettünk a felnőtt csapatból, tehát az összes akadémiai csapatunk részesül minden olyan lehetőségben, ami a felnőtt csapat rendelkezésére áll. Ennek érdekében kibővült a stáb, hogy el tudjuk látni ezeket a feladatokat. A felnőtt csapat stábtagjai együttműködnek és segítik az akadémiában tevékenykedő kollégákat, és bármilyen segítségre van szükségük, természetesen egymás rendelkezésére állunk. Szükséges a közös tevékenység és elmondhatom, hogy jól működik ez közöttünk.
A munkatársakkal csapatban dolgozunk, és az alkalmazott szoftver segítségével mindannyian látunk minden olyan adatot és információt, amire szükségünk lehet, így teljes és naprakész képet kaphatunk bármelyik játékosról. Annak érdekében, hogy minél színvonalasabb ellátást tudjunk biztosítani mind a fiatalok mind a felnőtt játékosok részére, nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy folyamatosan továbbképezzük magunkat, bővítsük a tudásunkat, újabb technikákat, technológiákat tanuljunk meg.