A Győri Audi ETO KC Akadémiájának eszközpark állománya nagy fejlesztésnek örvendhetett az elmúlt néhány hónapban. Napjaink legmodernebb diagnosztikai és rehabilitációs eszközei állnak már az akadémiai szakemberek rendelkezésére. Ahhoz, hogy ezeket minél hatékonyabban tudják alkalmazni, szükséges a folyamatos tanulás, a továbbképzéseken való részvétel. Így volt ezzel legutóbb a gyógytornász és fizioterapeuta stáb is - a Humac Norm dynamometer működésével ismerkedhettek meg.

Budai Nikolett gyógytornász örömmel vette birtokba új kezelő-helyiségét, mely méltó terepet ad az újonnan beszerzésre kerülő rehabilitációs és regenerációs berendezési tárgyaknak. A gyógymasszőrök, fizioterapeuták is már új, a korábbinál ideálisabb körülmények között végezhetik mindennapi tevékenyégeiket. „Korábban annak is örülhettünk, hogy volt hova elvonulnunk a konditeremben a sérültekkel, most azonban egy teljesen különálló rész áll rendelkezésünkre – nyilatkozta a szakember –, ahol vannak vadonatúj futópadok, kerékpárok, lépcsőzőgép, ami csak mi rendelkezésünkre áll. Mindezek mellett beállításra kerültek Keiser gépek is, infinity, láb- és tológép, valamint egy erőkeret. Funkcionális gyakorlatokat, dinamikus mozgásokat tudunk ezeken végezni, robbanékonyságot fejleszteni a sérülésből visszatérő játékosoknál. Érkeztek még kézisúlyzók is, azzal is minden szabadsúlyos gyakorlat elvégezhető. Rendelkezünk Red Cord felfüggesztéses rendszerrel is, amivel nagyon jól lehet a törzsizmokat fejleszteni, műtétek után elkezdeni az erősítő feladatokat. Érkezik még egy elektromosan állítható kezelőasztal is, amin manuálterápiát végezhetünk majd. Különböző diagnosztikai gépeket is kaptunk, melyeknek köszönhetően számos felmérést készíthetünk, pl. stabilitást, erőfelméréseket. A spirometriás futópadon terheléses vizsgálatokat végezhetünk. Olyan nagy helyen vagyunk, hogy egyszerre öt-hat játékossal is lehetőségünk adódik foglalkozni.”

Az egyik újonnan érkezett gép a Humac Norm izokinetikus erőmérő – folytatta beszámolóját Budai Nikolett –, amely segítségével a játékosok fizikai állapotát nézhetjük meg, valamint a sérült játékosok rehabilitációját is nagyban elősegíti. Ezzel a géppel a főbb izomcsoportok izokinetikus, izometrikus, koncentrikus és excentrikus izomerejét felmérhetjük, analizálhatjuk és fejleszthetjük. Ezen túl a rehabilitáció folyamán olyan objektív adatokat szolgáltatnak a sérült játékosokról, amelyek által sokkal jobban nyomon követhető a sportoló fejlődése. Továbbá fontos szerepe van az „egészséges” sportolók felmérésében is. Ezen sportolók rendszeres ellenőrzése lehetővé teszi az esetleges rizikófaktorok kiszűrését, és ezáltal a sérülés(ek) gyakoriságának csökkentését. A jövőben majd ezen összesített adatok alapján lehetőségünk lesz egyéni és csapatszintű prevenciós program összeállítására is.”