A kézilabdás körökben nagy presztízzsel bíró Handball Inside német magazin legfrissebb számában egy kétoldalas cikk kapott helyett klubunk veretlenségi szériájáról, melyben a szerző a Győri Audi ETO KC elnökét, Dr. Bartha Csabát faggatja a siker kulcsáról, illetve egykori játékosunk, Anja Althaus is nosztalgiázik a Győrben eltöltött időszakról.

A klubelnökünkkel készített interjút teljes terjedelmében az alábbiakban közöljük.

- Mi a sok éves kvázi töretlen siker kulcsa?

Nemrégiben az EHF egyik munkatársa is hasonló kérdést tett fel, és a válaszom most is szinte ugyanaz – az egész eddigi sportvezetői múltamra visszatekintve mindig az volt a fő szlogenem, hogy a munkavégzésben hiszek és ezt várom el a klub minden dolgozójától is, legyen az játékos, edző, az egészségügyi stáb vagy a menedzsment tagja. Mind a munkavégzés mennyisége, mind a minősége az, ami véleményem szerint alapvetően meghatározza, hogy évek óta a női kézilabda elitjéhez tudunk tartozni.  

- Mi a legnagyobb kihívás számotokra az aktuális (Covid19) szituációban? 

Nem túlzás azt kijelenteni, hogy gyakorlatilag a COVID-helyzet szinte napi tervezést igényel a sportklubokra vonatkozóan. Sajnos minden nap történik a klub egészét figyelembe véve (utánpótlás, menedzsment vagy felnőtt játékosok érintettségével) olyan megbetegedés vagy kontaktszituáció, ami miatt sajnos újratervezést igényelnek a mindennapok – ezt tartom a legnagyobb kihívásnak.
Természetesen, azt is kezelnünk kell, hogy a tavalyi és idei szezon sportszakmailag és gazdasági szempontból is fokozottan nehéz. A tavalyi idényben a BL-t és a bajnokságot szezon közben befejezettnek nyilvánították, illetve nem került lejátszásra a FINAL4 sem, melyek miatt hatalmas sportszakmai kárt szenvedtünk.
Ezzel párhuzamosan azok a várt bevételek sem érkeztek meg hozzánk, amelyek előzetesen szerepeltek a költségvetésünkben.
Az idei év sportszakmailag szerencsésebb, hiszen jelenleg is zajlanak a mérkőzések, de természetesen nehéz körülmények között, sok áldozat meghozatala mellett működhetnek zavartalanul és biztonságosan.
Gazdasági szempontból még inkább megterhelő a jelenlegi szezon, hiszen jegy-és bérletbevételünk – a szezon eleji minimális bevételt leszámítva – hónapok óta egyáltalán nincs, míg a kiadások mértéke egyre inkább növekszik, köszönhetően a BL-mérkőzésekre történő nemzetközi utazásoknak, a szükséges óvintézkedéseknek és preventív megelőzéseknek (tesztek, fertőtlenítés, stb.), melyek mind olyan nem várt kiadásokat jelentenek, amelyekkel előre nem számolhattunk.

- Lehet-e még ugyanúgy örülni a sokadik BL-győzelemnek - ha a clubnak kvázi „bérlete van“ a kupára? 

Azt a felfogást, miszerint „bérletünk van” a kupára nem osztom és nem is szeretem, bár sok helyen találkozom ezzel a kijelentéssel, szakkommentátorok és újságírók előszeretettel használják, és ezáltal azt sugallják, hogy természetesnek fogják fel. Ebből adódik, hogy mára a szurkolók körében is szlogenné vált.
Ez a valóságban azonban egyáltalán nincs így, már csak azért sem, mert a klubunk menedzsmentjének tudatos tevékenysége mutatkozik meg az átigazolások kapcsán, hiszen minden évben van olyan játékosunk, aki életében először juthat be a FINAL4-ba; olyan, aki először nyerhet FINAL4-t és olyan is, aki az újabb BL-győzelemmel olyan sporttörténelmi sikert könyvelhet el magának, amivel a legeredményesebb játékossá válhat.
A kézilabda csapatsportág, de egy csapatot fontos olyan egyéni szempontokat is figyelembe véve összeállítani, amik nem kényelmesítik el a tagjait és megfelelő motivációval bírnak a nagy célok eléréséhez.
Senkinek nincs bérelt helye, amit egy példával szemléltetve alá is tudok támasztani: például a Brest csapata 4-5 évvel ezelőtt simán kiesett a csoportkörből és a középdöntőbe sem jutott be, az elmúlt években azonban lépésről lépésre haladtak, míg ma már talán az egyik legnagyobb kihívónknak számítanak a BL-ben. A CSKA Moszkva pedig nemrégiben új BL-szereplőként debütált, s már az első évben olyan játékerőt képviselt, amivel nagyon komolyan számolni kellett. A többi csapatról nem is beszélve, akik minden egyes mérkőzésen a legnagyobb skalpnak a Győr legyőzését tekintik.

- Hogy tudjátok tartani a kapcsolatot a szurkolókkal és a szponzorokkal? 

Először is azzal szeretném kezdeni, hogy megköszönjem a szponzoraink és szurkolóink kitartó támogatását.
Azt gondolom, hogy szerénytelenség nélkül lehetünk büszkék arra, hogy mind a szponzoraink, mind a szurkolóink kitartottak mellettünk – ezért mi is nagyon sokat tettünk.
Szeretném kiemelni, hogy a tavalyiról az idei szezonra egyetlen egy szponzorunk sem lépett ki vagy hagyott el bennünket, s ez amellett, hogy nagyon jóleső érzés, kiemelten fontos is számunkra, hiszen érezheti az egész klubunk a felőlük érkező a bizalmat és támogatást.
Természetesen most nem tudunk találkozni a szponzorainkkal a mérkőzéseken, de körülbelül egy hónapja még szorosabbá vált a kapcsolat velük, hiszen amikor csak tehetem, mindenkit meglátogatok egyénileg vagy, ha erre nincs lehetőség, az online térben, telefonhívás vagy videókonferencia segítségével tájékoztatom őket a klub sportszakmai helyzetéről – s látom rajtuk, hogy ez a fajta törődés rendkívül jól esik nekik.
Talán mindent elmond a szurkolóinkról, hogy minden hazai mérkőzésünkre zászlókkal és molinókkal díszítik fel az arénát, éreztetve, hogy a távolból is szurkolnak a csapatnak. A szurkolói közösség vezetőivel a kezdetektől remek kapcsolatot ápolunk, tudják, hogy számíthatnak ránk, és mi is nagyon fontosnak tartjuk őket, hiszen a mérkőzések előtt és után részünkre elküldött üzeneteik nagyon sokat jelentenek a játékosainknak.