A Győri Audi ETO KC felnőtt csapata számára is megkezdődött a felkészülés a 2021/2022-es szezonra. Különleges a kezdés, hiszen a Tokiói Olimpiai Játékok miatt mindössze néhány játékos áll a teljes keretből Ambros Martín és a szakmai stáb rendelkezésére.

Az első találkozót követően tesztelésekkel indították a felkészülést a Győri Audi ETO KC Győrben lévő játékosai. A most elvégzett felmérések azt a célt szolgálják, hogy a szakmai stábban dolgozó szakemberek megvizsgálják a játékosok aktuális fizikai állapotát, valamint feltérképezzék azokat a pontokat, amelyekre a későbbiekben egyéni edzés- és prevenciós programot dolgoznak majd ki a sérülések elkerülése érdekében. Budai Nikolettet, a csapat gyógytornászát kérdeztük, aki kollégái segítségével állította össze a vizsgálatot.

„A játékosok éhgyomorral érkeztek és testösszetétel méréssel kezdődött a nap. Egy statikus testtartás vizsgálatot is végeztünk, aminek része a súlyvonal, gerincgörbe és egyéb asszimetriák feltérképezése is. Ezt követően az ízületek passzív mozgásterjedelmét vizsgáltuk meg, melyhez szükség volt a váll és a csípő ki- és berotációjának, valamint a térd hajlításának és nyújtásának tanulmányozására.  Ezek után a lányok mozgáskontroll felméréseken vettek részt. Az elvégzett tesztek egyike volt a „Lateral step down teszt” is, mely során egy 30 centiméteres doboz szélén állva kell a levegőben lévő láb sarkát leérintenie a játékosnak a talajra úgy, hogy az egylábas guggolás során egyensúlyban tartják magukat. Az erőnléti edzők segítségével súlypontemelkedést is mértünk náluk.  A lányok dinamikus stabilitását pedig a „Hop tesztek” segítségével térképeztük fel. A videón látható gyakorlattal a váll izometrikus ki- és berotációjának erejét határoztuk meg.” -mondta Budai Nikolett.

A felmérések eredményeit a stáb elemzéseknek veti alá, hogy felderítsék az esetleges eltéréseket.

„Az eredmények kiértékelésével szeretnénk azokat a mozgáskontrollbeli eltéréseket megtalálni, amit a vizsgálatok során esetleg nem vettünk észre. A felmérő teszteket Budai Bettina kollégámmal állítottuk össze, megvizsgáltuk a kézilabda sportágban megjelenő specifikus mozgásokat, terheléseket és erőhatásokat, valamint az itt leggyakrabban előforduló sérüléseket. Mindent összevetve készítettük el specifikusan a tesztbatériát.” -nyilatkozta klubunk gyógytornásza.

A felmérések még nem értek véget a lányok számára, hiszen még pénteken és hétfőn is várnak tesztek a játékosokra.