A Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyûjtő Alapítvány az újjávarázsolt győri zsinagógában rendezte hagyományos, Az év sportolója Győrött címû díjkiosztó gálamûsorát. Ezúttal is a kézilabdások és a kajak-kenusok kapták a legtöbb elismerést. Impozáns helyszínen, a felújított győri zsinagógában köszöntötték és jutalmazták – immár 12. alkalommal – tegnap este Győr jelenlegi sportcsillagait. Az esemény szervezői az épület hangulatához illő, színvonalas mûsorról is gondoskodtak, a nemzetközi szinten is elismert 3 Ifjú Tenor és Takács Zsolt harmonikavirtuóz léptek fel. A főszervező Pálfalvi Gábor köszöntője után a gála megnyitóbeszédét Borkai Zsolt, Győr polgármestere mondta, aki egyébként a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyûjtő Alapítvány egyik alapító tagja.

A sportújságírók, a sportvezetők és az alapítvány kuratóriumának szavazatai alapján kialakult sorrend nagy meglepetést nem okozott, igaz, a kevésbé ismert sportágak képviselői közül többen is kaptak elismerést. A hölgyeknél az Audi-ETO kézilabdázója, Görbicz Anita kapta a legtöbb szavazatot. A magyar válogatott irányítója tavaly csapatával magyar bajnoki címet, Magyar Kupa-győzelmet és a KEK-ben második helyezést szerzett, s nem mellékesen őt választották a világ legjobb kézilabdázójának is. Mögötte a világbajnokságon két ezüstérmet szerző Csay Renáta, a Győri Vízisport SE maratoni kajakosa végzett a második helyen. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára egy, ma még nem annyira ismert sportág, a darts képviselője állhatott fel. Köntös Zsófia, a Docugroup Győri DC versenyzője tavaly a horvátországi kontinensviadalon csapatban sikeresen védte meg Európa-bajnoki címét.

A férfiaknál a világ- és Európa- bajnokságon egyaránt egy-egy arany- és ezüstérmet „bezsebelő" Kammerer Zoltán, a Győri Vízisport SE kajakosa lett az első. Mögötte csapattársa, Benkő Zoltán végzett, aki a kontinenstornán lekopírozta Kammerer teljesítményét, ráadásul ő egyesben lett első, illetve második. Szintén egy kajakos, Kadler Viktor lett a harmadik. A versenyző többek közt vb-2. és EB-3. helyezést szerzett tavaly.

Az elmúlt évhez hasonlóan elsöprő fölénnyel lett győztes a megyeszékhely női kézilabdacsapata. A magyar bajnokot a Győri ETO FC junior labdarúgói és a nálunk is egyre népszerûbb amerikai futball képviselői, a szintén magyar bajnok Győr Sharks együttese követte.

Az edzők között – csakúgy, mint tavaly – az Audi-ETO-t irányító Róth Kálmán vitte el a pálmát. Második a Győri Vízisport SE mesteredzője, Sztanity László lett. A harmadik helyen a már említett ETO FC juniorgárdájának – azóta a felnőttcsapat vezetőedzőjévé előlépett – trénere, Klement István végzett.

Az év felfedezettje egy fiatal futballista lett. Dudás Ádám játékára több angol élvonalbeli klub is felfigyelt, a tehetséges labdarúgóval nemrég kötött profiszerződést a Győri ETO FC.

A BMC Rádió hallgatóinak vándordíját a nőknél győztes Görbicz Anita válogatott kézilabdázó kapta.

A gála fénypontját jelentette a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyûjtő Alapítvány 1999-ben alapított díjának, a Győr Sportjáért Életmûdíj, Budahelyi Tibor Munkácsy-díjas szobrászmûvész alkotásának átadása. Az elmúlt esztendőben ezt az elismerést Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgó, volt kiváló játékvezető vehette át. A civil kuratórium tagjainak döntése alapján idén az életmûdíjat a Győri Dózsa egykori kiváló atlétája és sportvezetője, aki hat évtizeden át szervezte, segítette a klub munkáját, Tullner János kapta.