Elmúlt héten a Győri Audi ETO KC Akadémiáját hét játékos képviselte a korosztályos válogatottakban, akik minden fronton nyertek. Nézzük részletesen, hogyan alakultak a nemzeti párharcok.

 

A serdülő válogatott az edzőtábor zárásaként kétszer mérkőzött meg Szlovénia legjobbjai ellen. Penszki Gergely és Kun Attila által irányított együttesből Kiss Diána, Rédecsi Polett és Varga Dalma képviselték az Akadémiánkat. Az első felkészülési mérkőzést 2022. április 21-én játszották, amit 24-19-re meg is nyertek, míg a visszavágón egy nappal később 38-17-re győzedelmeskedtek a fiatalok. A felkészüléssel kapcsolatban a serdülő válogatott másodedzőjét, Kun Attilát kérdeztük.

Hogyan értékeled a felkészülési időszakot? Milyen célt szolgált az elmúlt hét?

„Az elmúlt hét volt az első olyan alkalom, ahol már kifejezetten a nyári világversenyre készültünk, amely ebben az évben a szlovákiai Besztercebányán rendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lesz.”

Mindkét meccseteket megnyertétek Szlovénia válogatottja ellen, mire fektettétek a hangsúlyt a két mérkőzésen?

„Az EYOF-ra való felkészülés speciális, mivel nemcsak a 2006-07-es korosztályt versenyezteti, hanem a 2005-ösöket is, ezért a 2007-es születésűek nem is nevezhetőek. A mostani edzőtáborra meghívtunk tíz 2005-ös játékost is, így az ETO-ból kevesebben voltunk. A feladatunk, tehát az volt, hogy kiválasszuk azokat a gyerekeket, akiket viszünk az EYOF-ra. Illetve, hogy beillesszük a mi rendszerünkbe a 2005-ös játékosokat, mivel két meccset is játszottunk a szlovén 2004-es válogatottal. Az első mérkőzésen még akadozott kicsit a gépezet a sok új játékos miatt, de így is sima győzelem lett a vége. A második meccsen pedig már megértették és meg is valósították gyerekeink azt a taktikát mind védekezésben, mind támadásban, amit szerettünk volna. Az ETO-s játékosaink nagyon szépen megállták a helyüket a 2 évvel idősebb szlovénekkel szemben is.”

A serdülő válogatott szakmai stábjába klubunk masszőre Borbély Tamara is meghívást kapott, aki ott is masszőri feladatokat látott el, őt kérdeztük a tapasztalatairól és a céljairól:

„Újonnan csatlakoztam a serdülő válogatott stábjához, ezért nagy izgalommal vártam az első közös munkát. Mindenki nagyon kedves és befogadó volt. Pozitív élményekkel gazdagodtam. Először is nagyon örülök, hogy engem bíztak meg ezzel a feladattal. Igyekeztem a tudásom legjavával segíteni a lányok regenerációját a hét folyamán.” -mondta Borbély Tamara.

Bohus Bea vezette ifjúsági válogatott felkészülése Nagykanizsán zajlott, és ennek részeként kétszer mérkőztek meg Románia válogatottja ellen. Klubunkat Győri Alexa, Kövér Luca és Szemes Szonja képviselte, akik mindkét mérkőzésükön diadalmaskodtak. Az elsőt április 21-én 31-25-re, míg másodikat másnap 29-24-re nyerték meg. Klubunk fiatal játékosa, Szemes Szonja mondta el tapasztalatait az összetartással kapcsolatban.

„Szerintem nagyon jól sikerült a felkészülés Nagykanizsán, igaz csak pár nap volt, de mindenki meg akarta mutatni mire képes, ezért keményen küzdöttünk a pályán. A sikerünk kulcsa a figyelem, fegyelem és koncentráltság volt. Védekezésben közös erővel, egymást segítve próbáltuk az ellenfelet megállítani. Támadásban pedig a pontos befejezésekre törekedtünk.” -összegzett Szemes Szonja, a Győri Audi ETO KC Akadémiájának játékosa.

 

A junior válogatott ifj. Kiss Szilárd irányításával Balatonbogláron edzőtáborozott, Akadémiánkról Kürthi Laura kapott meghívást. A magyar csapat április 21-én és 22-én is Norvégia együttesével mérkőzött meg, előbbit 30-22-re, utóbbit 31-21-re magabiztosan megnyerték. Kürthi Laura azt mondta, hogy a kevés idő ellenére hasznos felkészülési időszakot tudhatnak maguk mögött, amit szeretnének kamatoztatni a nyáron megrendezésre kerülő világbajnokságon.

„Nagyon vártuk ezt a pár napot, hiszen már kevés idő van hátra a világbajnokságig. Annak ellenére, hogy most nem volt sok időnk, így is próbáltuk minden percét kihasználni. Szerencsére két felkészülési mérkőzést is tudtunk játszani egy nagyon jó csapat ellen. Összességében egy nagyon jó hetet tudhatunk magunk mögött. Próbáltunk gyakorolni több felállást is támadásban és védekezésben egyaránt, erre eddig kevés hangsúlyt fektettünk. Mint mindig, szerintem most is csapat szinten voltunk jobbak és talán támadásban színesebben tudtunk játszani. Remélem ezt a formánkat át tudjuk menteni a világbajnokságra is.” -értékelt klubunk jobbátlövője, Kürthi Laura.

Fotó forrása: NEKA

 

Gratulálunk mindhárom válogatott eredményes szerepléséhez!