A Győri Audi ETO KC Akadémia 3-as csapata is 2022. július 18-án kezdte el a felkészülést az új évadra. Cikksorozatunkat az ő értékelésükkel zárjuk.

 

Kerékgyártó Zsolt, az Akadémia 3-as együttes vezetőedzője a következőképpen látta az elmúlt hetek eseményeit:

Hogyan teltek az elmúlt hetek a felkészülési időszakban?

Az akadémiai csapatokhoz hasonlóan mi is július közepén kezdtük a felkészülést az előttünk álló szezonra. Az ezt megelőző két hétben már adtunk ki házi feladatot, hogy ne teljesen a nulláról kezdjük el a munkát. Ezeket a feladatokat a játékosok becsületesen végrehajtották, és azóta is lelkesen dolgoznak. Az első héten felméréseket végeztünk a gyerekekkel, először napi egy foglalkozás formájában, majd áttértünk a napi két edzésre, amit azóta is tartunk.

Milyen állapotban érkeztek vissza a játékosok?

Az Akadémián a mi csapatunk áll a legkülönbözőbb felkészültségű játékosokból, így a felmérések is a várható vegyes eredménnyel zárultak. Ez abból adódik, hogy itt van a legtöbb új játékos, mivel mi vagyunk a legalsó korosztály az Akadémián. Akik már tavaly is velünk dolgoztak, azok az egész múlt szezonban heti 6-7 edzésen és 1-2 mérkőzésen vettek részt, míg a többiek ennek körülbelül a felét teljesítették.

Mik a tervek még a szezon kezdetéig?

Az iskolakezdésig tartjuk ezt a tempót, fűszerezve edzőmérkőzésekkel, felkészülési tornán való részvétellel. Szeptember 1-től felvesszük a bajnoki ritmust, heti 7 edzéssel és egy mérkőzéssel. Két edzésünk lesz naponta korán reggel, még iskola előtt, valamint minden hétköznap délután lesz foglalkozásunk. A korosztály versenyformája miatt elképzelhető, hogy lesz néhány edzésünk szombaton is, de akkor hétközben kapnak pihenőt a gyerekek.

A felkészülési időszakban mire kell figyelnie egy vezetőedző-másodedző párosnak?

A mi korosztályunkban a legnehezebb feladata az edzőpárosnak, hogy olyan terhelést adjunk a ránk bízott gyerekeknek, hogy a lehető legrövidebb idő alatt azonos edzettségi szinten legyenek. Mindezt úgy kell elérni, hogy a most csatlakozó játékosok kerüljenek egyre magasabb szintre úgy, hogy a magasabb szinten levő játékosok is fejlődjenek, ne stagnáljanak. Ehhez az összetett feladathoz nagyon sok segítséget kapunk az erőnléti csapattól. Holanek Zoltán vezetésével velünk dolgozik Ruppert Bálint, és besegít Csendes Dávid is. Ez a sok munka könnyen kárba veszhetne, ha nem lenne velünk a szinte éjjel-nappal elérhető gyógytornász szekció. Amellett, hogy Budai Betti és Máriás Fanni hetente kétszer prevenciós foglalkozást tartanak a gyerekeknek, a kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódó játékosaink rehabilitációját is ellátják. Ehhez a munkához nélkülözhetetlenek a masszőrök, velünk elsősorban Borbély Tamara dolgozik, de természetesen Szomolányi Máté is rendelkezésre áll. Ezt az átfogó munkát egyedül nehezen tudnám ellátni, így nagy segítség Halász Máté edző mind a szervezési, mind a szakmai feladatok ellátásában.

Milyen hangulatban telnek az edzések?

A csapat körül minden rendben attól függetlenül, hogy a társaság egy része már együtt játszik egy ideje, ez mégiscsak egy alakuló csapat, annak minden problémájával, belső feszültségével. A tini lányok keresik a helyüket a hierarchiában, ami kisebb súrlódásokkal járhat, de ezeket az edzői team és a csapatok mellett dolgozó pszichológus megoldja. Tervezünk csapatösszetartó foglalkozást is, de egyelőre a fentebb említett feladatok fontosabbak. A motivációval nincs probléma, a keretet alkotó játékosok tudják, hogy miért vannak itt. Az edzések hangulata egyébként megfelelő, igyekszünk oldani a nagy fizikai igénybevétel okozta nyomást.