A hullámvölgy okairól a klub elnökét, Vanyus Attilát kérdeztük, aki készséggel állt a Gyõri Hét rendelkezésére. (A beszélgetés óta sajnos újabb vereség rontja a statisztikát: vasárnap este Trondheimben – igaz, hathatós bírói segítséggel, de – BL-csoportmeccsen egyetlen góllal ismét alulmaradtak a zöld-fehérek.)
– A szakvezetõk minden mérkõzés után értékelik a teljesítményt, függetlenül attól, hogy nyert vagy veszített az együttes. Szerintem szakmailag elsõdlegesen a csapat védekezésével vannak gondok, azt kell újból összerakni és például a Dunaújvárosban látottakhoz képest sokkal hatékonyabbá tenni. Gondjaink egyébként nem fizikálisan, mint inkább mentálisan vannak. Változtatnunk kell a megszokottságon, a monotonságon és különbözõ programokkal változatosabbá kell tenni a csapat együtt töltött idejét. Kimondottan kellemes szórakozást nyújtott például a szombati sportbál, melyen az egész csapat részt vett. Aztán remek hangulatú palacsintázást is tartottunk a napokban a vezetõedzõnél, Róth Kálmánnál...
– Ön a monotonságot említette, ám felmerül az a kérdés is, hogy vajon a már meghoszszabbított szerzõdések nem teszik-e kényelmesebbé a játékosokat?
– Tavaly meg éppen azt hozta fel a sajtó problémaként, hogy nyolc játékosnak lejár a szerzõdése, s ez a bizonytalanság eredményezi a visszaesést. Merthogy pontosan egy éve ugyanígy hullámvölgybe került a csapat. Én úgy gondolom, hogy a mostani helyzet kedvezõbb, s szerintem vezetõnek és játékosnak egyaránt jobb, ha már a fiókban van az aláírt szerzõdés. Egyébként meg több olyan megállapodásunk is van, amely lehetõvé teszi a közös megegyezéssel történõ szerzõdésbontást. Profi játékosokról lévén szó tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy ez adott esetben mit is jelent.
– A profi helyett én most a sztár kifejezést használnám. Arra gondolva, hogy a Chelsea és a Real Madrid focicsapatának példája nem jelentkezhet-e Gyõrött a kézilabdában? Nevezetesen, hogy túl sok a sztár, s talán a kevesebb a csapat számára éppen több lenne.
– A baj szerintem ezzel az észrevétellel az, hogy nálunk nincs sok sztár. A szurkolók, no és az újságírók neveznek ki a csapat tagjai közül sztárokat. Ha néhány embert kivennénk ebbõl a csapatból, akkor az Ön által említett túl sok sztár hamar rájönne arra, hogy talán nem is akkora sztár. Az persze szerencsére tény, hogy van néhány jó játékosunk. Ám ezzel együtt is, olyan csapat labdajátékokban még nem született, amely mindig nyert volna. Ezeknek a labdás sportágaknak éppen ez a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanság adja az egyik szépségét.
– Dunaújvárosban úgymond ki lehetett kapni, ám a Cornexi elleni kudarc igencsak meglepõ és fájó.
– Ez bizony így van, bár az egygólos fehérvári vereségünkben sajnos azt kell mondanom, hogy az egyik játékvezetõ is hatékonyan közremûködött. Ennek ellenére ott is nyernünk kellett volna, de túl sokat hibáztunk.
– A bajnokság alapszakaszában az elsõ helyet illetõen most már nemcsak a Gyõri Audi ETO KC kezében van a döntés.
– Én úgy gondolom, a döntés még mindig a mi kezünkben van. Az persze elképzelhetõ, hogy az alapszakaszt a Fradi nyeri, s ezzel hozzánk képest plusz egy ponttal kezdi a rájátszást. Az is biztos, hogy ezt az egy pont elõnyt csak bravúrral sikerülhet ledolgozni, ám én erre mindenképpen képesnek tartom a csapatunkat. Nyerhetünk mi a Népligetben is, szóval ez a bajnokság még egyáltalán nincs lefutva.
– A célok között rangsoroltak-e? Fontosabb-e a Bajnokok Ligája, mint a bajnoki cím?
– Nincs rangsor. Nem áldozzuk fel egyiket sem a másikért. Szeretnénk mindhárom kiírásban célt érni. A bajnokságban és a Magyar Kupában a címvédésért hajtunk, míg a Bajnokok Ligájában a legjobb négy közé jutást tûztük ki. Azért van ennyi játékosunk, hogy mindhárom kiírást maximálisan komolyan vehessük. Az már a szakvezetõink dolga úgy gazdálkodni a kerettel, hogy a céljainkat teljesíteni tudjuk.
– A férfikézilabda sorsát szívén viselve, hogy látja, mi lesz az egyesülettel?
– Az biztos, hogy cseppet sem megnyugtató a helyzet. Mindezt nagyon sajnálom, mert sokat küszködtünk azért, hogy ez a csapat megmaradjon és mûködjön. Remélem, végeredményben sikerül megoldást találni a folytatásra. Már csak azért is, mert Gyõrnek nagyon sok kézilabdára szocializálódott szurkolója van, akik több évtizede szeretik és értik ezt a sportágat. Gyõr sportjához a férfikézilabda is szervesen hozzátartozik. Ezzel kapcsolatosan megjegyezném, hogy sikerült felépítenünk egy olyan utánpótlás-képzési rendszert, amely országosan is egyedülálló. Ez szerintem nincs veszélyben. Persze abban is bízom, hogy az elsõ csapat is talál támogatókat.
– Nem lehet elhallgatni, hogy a gyõri kézilabda-szurkolók egy része – hangot is adva ezen vélekedésének – a nõi kosárlabda miatt is végveszélyben látja a férfi kézilabdát.
– Én erre nem látok okot. Szerintem ezt a két különbözõ sportágat el kell bírnia egy ekkora városnak. Azzal, hogy a nõi kosárlabdát befogadta a Magvassy Mihály Sportcsarnok, a nõi és férfi kézilabdázók edzései és mérkõzései nem kerültek veszélybe, mint ahogy az utánpótlás edzései megoldottak. Magyarán tehát semminemû problémát nem okoz, hogy a kosárlabda ide került, sõt, ezzel színesedett is a sportpalettánk. Én egyébként örülök neki, hiszen magam is szeretem ezt a játékot, és az is tény, hogy ezzel eggyel több szórakozási lehetõséget kínálhatunk Gyõr sportszeretõ polgárainak.

A bajnokság alapszakaszában az elsõ hely szempontjából sorsdöntõnek tûnõ FTC–Dunaferr mérkõzést március 10-én, míg a Gyõri Audi ETO KC–FTC találkozót március 25-én játsszák.

A Bajnokok Ligája csoportmérkõzései sorában a Gyõri Audi ETO KC szombaton (február 17., 16.15 óra) a Buducnost, majd a hónap utolsó vasárnapján (február 25., 13 óra) a Lada Togliatti csapatát fogadja a Magvassy Mihály Sportcsarnokban. Mindkét gyõri találkozót a Magyar Televízió élõ adásban közvetíti.