A magyar bajnok Győrnek már egy győzelem is elegendő lehet a továbbjutáshoz csoportjából. Róth Kálmán játékosai remekül kezdtek a BL-ben: az első két fordulóban két győzelmet értek el, négy pontot gyûjtöttek. A folytatás már nem volt ennyire sikeres: két idegenbeli mérkőzésüket – ha szoros küzdelemben is – elvesztették. Pedig mindkét találkozón voltak győzelmi esélyeik. Az orosz bajnok Lada Togliatti otthonában már öt góllal (12–7) is vezettek, de végül 31–29-re kikaptak. Az elmúlt hét végén Trondheimben különös körülmények között, sokáig emlékezetes hajrában maradtak alul, hiszen már csak két perc volt hátra a találkozóból, és két góllal vezettek (29–27). A lett játékvezetők segédletével mégis egygólos vereség lett a vége (30–29). Így most a norvégokkal együtt négy-négy ponttal várják az ötödik fordulót, amelyben a vikingek a csoportelső Togliatti otthonában, a magyar bajnok pedig Győrött, a Podgorica ellen léphet pályára.

A nyolc közé jutás kérdése már a hét végén eldőlhet, s ehhez nem kell más, mint legyőzni a montenegróiakat, az oroszoknak pedig diadalmaskodniuk kell a norvégok felett.

A papírforma győri sikert ígér, de a feladat nem ígérkezik könnyûnek.

A még pont nélküli montenegróiakat január 7-én otthonukban is biztosan győzték le Görbiczék (31–25), de egy pillanatra sem szabad elfelejteni az elmúlt évi KEK-döntőben történteket. Akkor az első mérkőzésen, Podgoricában elért 25–25-ös döntetlen után sokan már KEK-győztesnek vélték az ETO-t, aztán a győri visszavágón jött a kiábrándulás, a 26–23-as vereség. Ez most nem ismétlődhet meg – fogalmaznak a győriek.

„Az elmúlt vasárnap Trondheimben. kacifántos körülmények között lejátszott találkozón már láttam biztató mozzanatokat, a mérkőzés egyes szakaszaiban már valóban csapatként kézilabdázott együttesem, de még további javulásra van szüksége – mondotta Róth Kálmán. – Szerdán a Vác elleni MK-mérkőzésre a viszontagságos, hosszú norvégiai utazás fáradalmaival a lábukban és a kezükben érkeztek játékosaim. Nem játszott a Trondheimben megsérülő Görbicz Anita, hiányzott Radulovics Bojana, Vérten Orsolya és Ana Djokics is, Aurelia Bradeanu pedig csak perceket töltött a pályán. Ennek ellenére csapatom biztatóan mozgott, s biztos, húszgólos győzelmet aratott.”

A mester hozzátette, örömmel tapasztalta együttese védőjátékának javulását (az első félidőben csak négy gólt kapott az ETO), és bosszankodott a sok kimaradt ziccer miatt.

A stresszes norvégiai utazás (lekésett repülő, szállodai szobagondok) után hétfőn késő este ért haza a Győr, s kedden elsősorban a regenerálódás volt a célja. Ekkor csak könnyebb mozgás szerepelt a programjában, majd a hét második felében már a Podgorica fogadására készült.

„Remélem, mindenkinek sikerült feldolgoznia a történteket, s túl is teszi magát rajtuk minden játékosom – folytatta Róth Kálmán. – Kellő összpontosításra, nagy-nagy akaratra van ugyanis szükség, hogy meg tudjuk szerezni a létfontosságú győzelmet.”

A podgoricai vezetők elégedetlenek a csapat siralmas BL-szereplésével, és ennek legfőbb okát Nikola Petrovics edző munkájában látták. Ezért még januárban menesztették a mestert, s helyét az addigi másodedző, Tatjana Jeraminok, a hajdani kitûnő játékos foglalta el.

– A Vác elleni szerdai MK-mérkőzésen miért csak a nézőtéren foglalt helyet?
– A hét végén Trondheimben a BL-mérkőzés elején kellemetlen medvepuszit kaptam, de Szálasy László doktor ápolásának köszönhetően még vissza tudtam térni a pályára. Persze éreztem sérülésemet, és nem lehettem teljes értékû harcos. Hazaérkezésem után azonnal a győri Petz Aladár Kórházba siettem, s alapos vizsgálaton estem át. Megállapították, hogy kismértékû izomszakadást szenvedtem, és combomon bevérzés keletkezett.

– Mivel telt a hét?
– Rendszeresen jártam kezelésekre, konzultáltam az orvosokkal, s együtt azon voltunk, hogy mielőbb játékra kész állapotba kerülhessek.

– Van erre remény szombaton?
– Ebben a kérdésben igen elszánt vagyok, mindenképpen játszani szeretnék. A számunkra igen fontos mérkőzésen ott akarok lenni a lányok között. Ha valaki valamit nagyon akar, az általában sikerül is. Tehát szombaton, ha a fogamat összeszorítva is, de játszani fogok.

Visszapillantó

A győriek negyedik alkalommal szereztek indulási jogot a BL-szereplésre. Első nekifutásuknál (2000–2001) a Ljubljana (szlovén), a Milar (spanyol) és a Szpartak (ukrán) társaságában játszottak, és négy ponttal a negyedik helyen végeztek. Három évvel később (2004–2005) nem sikerült a főtáblára kerülniük. A következő évadban (2005–2006) az orosz Volgográddal, a macedón Szkopjéval és a dán Aalborggal szerepeltek együtt, s a harmadik helyen zártak, jogot szerezve a KEK-szereplésre.