A Győri Audi ETO KC és a Lébényi Kézilabda SE közös szervezésében Lébényben került megrendezésre 2022.október 24-én a legkisebb kézilabdás palánták számára a hagyományos Dobójáték Fesztivál. A résztvevő gyerekek nagy örömmel játszottak, és élményekkel teli tértek haza.

 

Az eseményen 14 együttes vett részt Lébényben, klubunk hét csapata mellett a Lébény kettő, a Mosonmagyaróvár négy, a Töltéstava pedig egy csapatot indított. A fesztiválon 2015.január 1. után született gyerekek vehettek részt, akik nagy örömmel és lelkesedéssel teljesítették a feladatokat.  A Győri Audi ETO KC utánpótlás koordinátorát, Hoffmann Beát kérdeztük a fesztivál lebonyolításával kapcsolatban.

Mióta kerül megrendezésre a Dobójáték Fesztivál?

„Nemsokára lesz 10 éve, hogy a legkisebb korosztály részére az első kétkapus dobójáték tornát a 2014/15-ös tanévben megszerveztük. Előtte már játszottunk 3+1-es szivacstornákat, de azokat olyan gyerekeknek szerveztük, akik már valamennyire ismerték a szabályokat.”

Mi a célja egy ilyen tornának?

„A legfiatalabb, a kézilabdázással még csak ismerkedő gyerekek számára szeretnénk lehetőséget adni, hogy kipróbálhassák a játékot. A legtöbb kisgyerek még csak szeptemberben kezdett el egyáltalán edzésekre járni. Fontosnak tartjuk, hogy játékos formában megszerettessük velük a sportágunkat, megízleljék azt, hogy milyen egyáltalán egy közösségbe tartozni, milyen érzés egymást bíztatni, egymásért szurkolni, közös élményeket szerezni, együtt utazni, kudarcot, örömöt átélni.”

Hogy nézett ki a torna lebonyolítása? Mik a játékszabályok?
„A rendes kézilabda pályát nem hosszában, hanem keresztben használjuk. Három pályát alakítottunk ki keresztben, mindegyikhez két-két szivacskaput használtunk. Itt még nincs felfestve a 6 m-es és 9 m-es vonal sem, s a pályát középen egy paddal választottuk el. A játékidő 1x8 perc. Mind a három pályán egyszerre kezdődtek és fejeződtek be a mérkőzések. Nincsenek kötött szabályok, azaz bármennyit lehet lépni a szivacslabdával. Érdekesség, hogy két szivacslabdával játszák egyszerre, s bevárhatják egymást a játékosok a dobás előtt. Egyszerre négy kisgyerek tartózkodik a pályán, cserélni bármikor lehet. Időkérés nincs. A csapatok a résztvevő csapatok számától függően csoportokba voltak besorolva, a csoportmérkőzések után következett a keresztjáték és végül a helyosztó. Minden torna után valamennyi csapat oklevélben részesül, az első három helyezett pedig kupát és érmet is kap. Ez a kiadás is sikeres volt, szeretnénk a jövőben is hasonló eseményeket szervezni, hogy biztosíthassuk az utánpótlást sportágunknak” – nyilatkozta klubunk egykori kiváló hálóőre, Hoffmann Beáta.

A torna végeredménye:

  1. Lébény „A”
  2. Győr „B”
  3. Lébény „B”
  4. Győr „A”
  5. Szabadhegyi
  6. Győr „C”
  7. Töltéstava
  8. MKC „B”
  9. MKC „A”
  10. Győrszentiván „A”
  11. MKC „C”
  12. Győrszentiván „B”
  13. MKC „D”
  14. Győrszentiván „C”