2023. február második hétvégéjén lezárult az EHF Bajnokok Ligája 2022/2023-as évadának csoportköre. A Győri Audi ETO a ’B’ csoport második helyén végzett, ezzel egyeneságon jutott a legjobb nyolc együttes közé. Nézzük meg, milyen út vezetett a negyeddöntőbe.

Az Esbjerg elleni győzelemmel csapatunk hosszabb pihenőre „kényszerül”, hiszen csoport másodikként legközelebb csak a negyeddöntőben lép pályára április utolsó és május első hétvégéjén. Anne Mette Hansenék ellenfele a Storhamar – Odense mérkőzés győztese lesz majd. Érdekesség, hogy a győri együttes 17. alkalommal jutott be a legjobb nyolc közé.

A Győri Audi ETO az idei szezonban 14 mérkőzésen lépett pályára a csoportkör alkalmával, és ebből 11-et megnyert, 3-szor azonban vereséget szenvedett.

A pontvadászatot Dániában kezdte meg együttesünk, az Esbjerg otthonában 31-29-es győzelmet aratott az ETO. A találkozón csapatunkból Ana Gros szerezte a legtöbb találatot (9). Érdekesség, hogy csak csapatunk tudott nyerni a dánok otthonában.

A második fordulóban a Kastamonu érkezett Győrbe, és magabiztos 44-25-ös győri győzelem született. A legtöbb győri gólon (8) ezúttal ketten, Linn Blohm és Veronica Kristiansen osztozott.

A harmadik körben megtört csapatunk veretlensége, és hazai pályán 28-24-es vereséget szenvedtünk a Metz ellen. Három játékosunk, Linn Blohm, Anne Mette Hansen, Estelle Nze Minko is négy gólt szerzett az összecsapáson, így a csapatnak egy hosszú sorozata szakadt meg, hiszen 2015. október 25-e után először kapott ki Bajnokok Ligája mérkőzésen az Audi Aréna Győrben a zöld-fehér alakulat.

A negyedik fordulóban hazai pályán a Lokomotiva Zagreb együttesét látták vendégül Oftedalék. A találkozón 32-16-os győri győzelem született, ahol a legtöbb gólt Fodor Csenge és Estelle Nze Minko szerezte, szám szerint hetet.

Az újonc Storhamar otthonába utazott együttesünk a soron követkető körben. A norvég együttes ellen 35-21-re nyertek Ana Grosék, az átlövő szerezte a legtöbb találatot, 6-ot a mérkőzésen.

Az Európa bajnokság előtti utolsó BL mérkőzésünket a Buducnost ellen vívtuk az Audi Aréna Győrben. A találkozón sikerült húsz gól alatt tartani a montenegrói csapatot, hiszen 32-19-es győzelmet arattunk. A legtöbb győri gólt Veronica Kristiansen szerezte (6).

A kontinensviadal után igazi rangadóval folytatódott a Bajnokok Ligája, a CS Rapid Bucuresti érkezett Győrbe. A parázs mérkőzésen Ana Gros nyolc góllal segítette hozzá a csapatot a 32-30-as győzelemhez.

Egyhéttel később azonban nem sikerült legyőzni a román együttest. Idegenben 30-27-es vereséget szenvedtünk, több játékosunk; Ryu Eun Hee, Stine Oftedal, Estelle Nze Minko is öt gólig jutott. A mérkőzés a vereség ellenére a szurkolóktól lesz emlékezetes, hiszen a két csapat tábora között barátság alakult ki.

Kalandos út után, csomagokat elvesztve, kölcsönmezben lépett pályára a Győri Audi ETO Montenegróban. A nem mindennapi körülmények után 25-23-as győzelmet arattak Oftedalék, a norvég irányító 6 góllal járult hozzá a sikerhez.

A 2023-as év BL mérkőzéssel indult a Győri Audi ETO számára. Hazai pályán 39-26-os győzelmet aratott a csapat a Storhamar felett. A legeredményesebb győri Stine Oftedal és Linn Blohm volt (5).

A 11. fordulóban Horvátországba utaztak kedvenceink. A Lokomotiva Zagreb otthonában 27-16-os győri győzelem született, a találkozón Ana Gros szerezte a legtöbb gólt, méghozzá nyolcat.

Franciaországba vezetett Ambros Martínék útja a 12. fordulóban, ahol drámai meccsen 29-28-as vereséget szenvedtek. A mérkőzés legtöbb gólját, tízet Ana Gros szerezte. Ekkor eldőlt, hogy kedvenceink nem végezhetnek a ’B’ csoport első helyén.

A metzi vereség után hosszú túra következett a csapat számára, hiszen a Kastamonu otthonában léptek pályára Ambros Martínék. Estelle Nze Minko vezérletével 39-27-re nyertek, a francia játékos nyolc góllal segítette az ETO-t. Az utazás körülményeit egy sajnálatos esemény tette nem hétköznapivá, de szerencsére a csapat csak egy minimálisan érzékelte a törökországi földrengés utórengéseit.

A 14. forduló igazi rangadónak ígérkezett, hiszen a második hely sorsa ezen a találkozón múlt. Győzelem és döntetlen esetén csapatunk, ellenkező esetben az Esbjerg jutott volna egyeneságon a negyeddöntőbe. Egy végletekig kiélezett mérkőzésen végül 29-28-as győri győzelem született, így csapatunk ott van a legjobb nyolc együttes között a legrangosabb kézilabda sorozatban. Ana Gros volt csapatunk legeredményesebb játékosa 7 találattal.

A mérkőzések mellett több esemény is történt a csapat háza táján. Két játékosunk, Veronica Kristiansen és Silje Solberg is gyermeket vár, így ők a lelátóról buzdíthatják tovább a csapatot. A szezon során kisebb sérülések is érték az együttest, Stine Oftedal, Ana Gros és Ogonovszky Eszter orrtörés miatt volt kénytelen kihagyni mérkőzéseket, míg Ryu Eun Hee egy edzésen fejelt össze csapattársával, így ő is több hetes pihenőre kényszerült akkor. A Metz ellen Faluvégi Dorottya szenvedett térdsérülést, a játékos jelenleg rehabilitációt végez. A rossz történések mellett jó dolog is érte az együttest. Jelena Despotovic visszatért, valamint Kari Brattset Dale is edzésbe állt, akit várhatóan nemsokára újra láthatunk zöld-fehér mezben. Silje Solberg pótlására visszatért Győrbe, Amandine Leynaud.

A Győri Audi ETO április utolsó és május első hétvégéjén folytatja a küzdelmeket a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban. A negyeddöntőben az ellenfele a Storhamar – Odense párharc győztese lesz, ezeket a mérkőzéseket várhatóan március végén rendezik.

A B csoport végeredménye: