A Kézilabda-specifikus Módszertani Központ és a NEKA 2023. június 14-én Balatonbogláron tartotta a szezonzáró szakmai konferenciáját. A nívós eseményen a Győri Audi ETO KC Akadémiájának szakemberei is képviseltették magukat.

 

Június 14-én közel százhúsz érdeklődő vett részt a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ és a NEKA által rendezett szakmai napon. A rendezvény vezérvonala a mentális képességek jelentősége volt, ami kulcsszerepet játszik a sportolók életében. A sport és a mentális egészség kölcsönösen hatnak egymásra, azonban egy élsportolónak számos környezeti stresszfaktorral is meg kell küzdenie az aktív pályafutása alatt. A szakmai napon résztvevők érdekesebbnél érdekesebb előadásokat hallhattak többek között Dr. Habil. Lénárt Ágotától, a hazai sportpszichológia szaktekintélyétől, vagy éppen Dr. Baji Balázs gátfutótól, hogyan és miből lehet hitet és önbizalmat meríteni egy világverseny előtt. A nap zárásaként Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos mesélt a kríziskezelésről a 2009-es tragikus eset kapcsán. A szakmai napon a Győri Audi ETO KC szakemberei is részt vettek, klubunk egészségügyi asszisztensét, Zsenák Veronikát kérdeztük a szakmai nappal kapcsolatban:

„Örömömre szolgált, hogy kollégáimmal részt vehettem az akadémiai szakmai napon. A konferencia témája felkeltette az érdeklődésemet, mert egészségügyi dolgozóként a pályafutásom alatt megtanultam, milyen fontos szerepet tölt be az egyén mentálhigiénés állapota az életére, a munkájára és az egészségére. A gyönyörű környezet, a jól megszervezett programok, valamint a meghívott előadók szakmai felkészültsége és előadásmódja magas szintre emelte a konferenciát. A szakmai napon most a sport világából hallhattam a téma fontosságáról. A sportolók egészségének megőrzése, a krízisek megfelelő kezelése és a tehetséggondozás ugyanolyan fontos feladat, mint az eredmények javítása. Számtalan dolog szükséges ahhoz, hogy valakiből élsportoló válhasson. Rendelkeznie kell a megfelelő személyiséggel, hogy elviselje a kudarcot, a teljesítményromlást és a szorongást. Az előadók által felvázolt történetek, szakmai beszámolók megerősítették azt, hogy gyakorolni kell a mentális képesség fejlesztését az egyéni, valamint a csapatsportokban egyaránt. Vonatkozik ez a megállapítás a sportolót körülvevő szakmai stábra is.  Ha mindenki egy irányba halad, akkor egységes lesz a szakmai munka, és nagyban hozzájárul a sikerek eléréséhez!” – foglalta össze Zsenák Veronika.

Bővebben a szakmai nappal kapcsolatban ITT olvashattok.

Fotó: NEKA