Cikksorozatot indítunk, amelyben klubunk mindhárom akadémiai együttesének szezonját értékeljük. A sort Akadémia 1-es csapatunk NB II-es szereplésével kezdjük, akik a tabella harmadik helyén végeztek.

Pigniczki Krisztina és Bordásné Horváth Marianna tanítványai a felnőtt mezőnyben is megmérettették magukat a 2022/23-as szezonban. Csapatunkat főként Akadémia 1-es fiatalok alkották, de a 2-esek közül a legtehetségesebb serdülő gyerekek is lehetőséget kaptak a bizonyításra. Az NB II Észak-nyugat csoportjában összesen 22 fordulót rendeztek, és a mezőny 12 csapatból tevődött össze. Akadémistáink 15 győzelem és egy döntetlen mellett hatszor szenvedtek vereséget az évad során, ezzel az eredménnyel a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhattak fel. A bajnokságot a Veszprém Pannon SE nyerte meg, míg a második helyen a Büki TK végzett. Lányaink 742 alkalommal „vették be” az ellenfél kapuját, amivel a második legtöbb gólt szerezték, valamint a második legkevesebbet is kapták a szezon során. A legnagyobb arányú győzelmüket a Répcelak alakulata ellen aratták (45-18). A házi góllövőlista élén Farkas Eszter végzett (101 gól), a második helyezett Havasi Virág lett (50), míg a harmadik helyen Bordás Bianka zárt 47 találattal.

A bajnoki szezont Bordásné Horváth Marianna, az Akadémia 1-es csapat edzője értékelte:

„Szezon elején elérendő célként a dobogó valamelyik fokát tűztük ki. Ennek megfelelően igyekeztük a keretet forgatni, mellette a játékosok mérkőzésterhelését figyelembe véve az eredményességet is fókuszban tartottuk. Az őszi idényben nyolc győzelmet arattunk nagy gólaránnyal, azonban hazai pályán egygólos vereséget szenvedtünk a Büktől, míg idegenben tíz góllal kikaptunk a Veszprémtől. Ezektől függetlenül egy nagyon jó, kiegyensúlyozott őszi idényt hagytunk magunk mögött. A bajnokság felénél már látni lehetett, hogy ez a három csapat fog az érmekért küzdeni.

A tavaszi fordulóban hét győzelmet arattunk, majd közeledve a két bajnokságunk fontosabb időszakához és az érettségihez, nagyobb figyelmet kellett fordítani a regenerációra. Néhány játékoson kiütköztek a fáradtság jelei, és sajnos betegségek miatt sem tudtunk a legerősebb összeállításban pályára lépni, ami meglátszott az eredményességen is. Gondolok itt egy hazai döntetlenre a városi rangadón a SZESE ellen, viszont idegenben bravúr győzelmet arattunk a Bük otthonában, amit kevés csapat mondhat el magáról évek óta. A bajnokság finiséhez érve, sajnos két vereségbe is belefutottunk, ami veszélybe sodorta a dobogó elérését, ez azért volt bosszantó, mert addig stabilan tartottuk pozíciónkat a riválisainkkal karöltve az élen. A csapatunk erejét mutatta, hogy az utolsó két fordulóban olyan egységet alkotott, hogy fantasztikus játékkal és nem bízva semmit a véletlenre idegenben legyőztük a Mosonmagyaróvár együttesét, és hazai pályán a Celldömölk csapatát, ezzel bezsebeltük a harmadik helyet, a bronzérmet.

Ha összegezném az idei NB II-es bajnokságunkat, tény, hogy sokáig állt a zászló, hogy akár fényesebb éremért is küzdhetünk, viszont az előttünk végző Veszprém és Bük csapata kevesebbszer hibázott. Nekik csak erre az egy bajnokságra kellett koncentrálniuk, valamint a rutin is mellettük szólt. Úgy gondolom, hogy ez a harmadik hely a felnőttek között sok tapasztalatot adott a gyerekeknek, és a fejlődésüket szolgálta. Büszkék vagyunk a csapatra, mert egy rendkívül nehéz évet dolgoztak végig, és éremmel a nyakukban zárhatták ezt a szakaszt” – nyilatkozta Bordásné Horváth Marianna edző.