Folytatjuk cikksorozatunkat akadémiai együtteseink szezonértékelésével. A sort Akadémia 1-es csapatunk U19 I. osztályú szereplésével folytatjuk, akik az alapszakasz harmadik helyén zártak.

 

Pigniczki Krisztina és Bordásné Horváth Marianna tanítványai az U19 I. osztályában is megmérettették magukat a 2022/23-as szezonban. Csapatunkat főként Akadémia 1-es fiatalok alkották, de az U17-es korosztályból a négy legtehetségesebb játékos is lehetőséget kapott a bizonyításra. Az U19 I. osztály nyugati csoportjában összesen 24 fordulót rendeztek, és a mezőny 14 csapatból tevődött össze. Akadémistáink 16 győzelem és egy döntetlen mellett hétszer szenvedtek vereséget az évad során. Ezzel az eredménnyel az alapszakasz harmadik helyén végeztek, így nem jutottak be az országos négyes döntőbe. A bajnokságot a NEKA nyerte meg, második helyen a Ferencvárosi TC végzett, míg a harmadik helyet a DVSC SCHAEFFLER szerezte meg. A legnagyobb arányú győzelmüket a Csepel alakulata ellen aratták fiataljaink (44-20). A házi góllövőlista élén Farkas Eszter végzett (131 gól), a második helyezett Farkas Júlia lett (91 gól), míg a harmadik helyen Kövér Luca zárt 65 találattal.

A bajnoki szezont Pigniczki Krisztina, az Akadémia 1-es csapat vezetőedzője értékelte:

„A 2022-2023-as szezonban az Akadémia 1-es csapat "fő" versenye az U19 I. osztály bajnoksága volt. Mind az Akadémia vezetősége részéről, mind pedig saját magunk azt az a célt fogalmaztuk meg a szezon elején, hogy szeretnénk az első két helyet megszerezni, azaz a négyes döntőben részt venni. Ezt nem tudtuk megvalósítani, lemaradtunk, mivel az alapszakasz harmadik helyén zártunk. Természetesen csalódott vagyok, hiszen megvolt a lehetőségünk, hogy bekerüljünk az ország legjobbjai közé. Igaz, két fronton kellett helytállnunk, hiszen az NB II-es felnőtt bajnokság nagy részét a mi csapatunk játszotta, és ez sokszor heti két komoly mérkőzést jelentett. 24 ifjúsági és 22 NB II-es mérkőzést játszottunk az évad során.

A szezon kezdetekor három csoportból érkeztek lányok az Akadémia 1-es csapatba, így sok munkát fektettünk abba, hogy összehangoljuk játékosainkat, amihez természetesen időre volt szükség. Nagyon sok összetevője van annak, hogy egy csapat eredményes tudjon lenni. A lányok egyharmada érettségire készült, valamint a szalagavató, a különböző különórák is elvonták a figyelmüket. Ennek ellenére mindig becsülettel dolgoztak az edzésen, és a mérkőzéseken a végsőkig küzdöttek. Tudták, hogy itt is mindig a maximumot kell kihozni magukból, ha eredményt szeretnénk elérni. Voltak nagyon jó meccseink és gyengébb teljesítményeink is. Sajnos elhullajtottunk pontokat, amik hiányoztak a végén, főleg az Érd és a Szombathely elleni idegenbeli meccseket rontottuk el. Hazai pályán a DKKA ellen görcsösen, de nagy akarattal egy pontot megmentettünk, de azt sem szabadott volna elengedni. Viszont Siófokon, valamint az Alba Fehérvár ellen nagyon jól játszottunk.

A tavalyi évhez képest mindenképpen előreléptünk, sokat fejlődtek a lányok fizikálisan, taktikailag és technikai dolgokban egyaránt. Büszkék lehetünk, hogy a távozók között van NB I-es felnőtt csapatba igazoló játékosunk Kövér Luca, valamint Győri Alexa személyében. Farkas Júlia idén a felnőtt mérkőzések mellett sokszor játszott az ifjúsági meccseken, és mindig hasznos tagja volt a közösségnek; ő felnőtt szerződést kapott az ETO elsőszámú csapatánál. A junior válogatottban egész évben biztos kerettagnak számított Luca és Julcsi is. A felnőtt strandkézilabda válogatottban Lévai Lili kapott szerepet. A lányok közül jópáran egyetemre készülnek. Abszolút pozitívnak értékelem ezt az évet. Nem volt könnyű, de mosolyogva, jó érzésekkel, eredményesen zárjuk ezt a szezont. Minden stábtagnak köszönöm az áldozatos munkáját, valamint a csapat körül dolgozóknak is, hogy megteremtették a feltételeket a sikeres évhez” – nyilatkozta Pigniczki Krisztina.