Farkas Júliát is a soraiban tudó junior nemzeti együttes először Franciaország, majd Szerbia, végül Norvégia válogatottja felett aratott magabiztos győzelmet a csoportkör alatt. Így egyenes út vezetett a Romániában megrendezésre kerülő U19-es Európa-bajnokság középdöntőjébe, ahol Montenegró és Dánia legjobbjai lesznek az ellenfelek.

 

A 2023. július 6-16. között Romániában megrendezésre kerülő női U19-es Európa-bajnokságon Szilágyi Zoltán válogatottja mindhárom csoportkörös ellenfelét legyőzte, így a megszerezhető maximális két ponttal menetel tovább a középdöntőben. Július 6-án startolt a kontinensviadal, ahol a Farkas Júliával felálló nemzeti együttes a francia válogatott ellen kezdte meg szereplését. Az első mérkőzés nagy csatát hozott, ahol egy drámai végjátékban Farkas Júlia gólpasszt adott Kövér Lucának, aki a kapus felett átívelt labdával megszerezte a győztes találatot (30-29). Az EB második játéknapján Szerbia válogatottja volt az ellenfél, aki ellen egy percig sem volt kérdés a magyar győzelem (32-26). Az egynapos pihenő után, július 9-én Norvégia elleni párharccal zárult a csoportkör a magyar válogatott számára. Farkas Júliáék végig uralták a mérkőzést, végül nyolcgólos sikert arattak a skandinávok felett (28-20), aminek köszönhetően veretlenül nyerték meg a C-jelű csoportot.

A csoportkörös tapasztalatokról Farkas Júliát kérdeztük:

A francia válogatott ellen kezdtétek meg az EB-szerepléseteket. Mi volt a kulcsa annak, hogy a végjátékban sikerült megfordítani, majd megnyerni a mérkőzést?

A franciák elleni mérkőzés előtt már nagyon izgatottak voltunk, úgyhogy teljes erőbedobással indultunk neki az első meccsünknek. Egy végletekig kiélezett mérkőzés volt, ahol végül a higgadtságunkkal és a koncentráltságunkkal tudtunk felülkerekedni. Szerintem így kell elkezdeni egy Európa-bajnokságot.

Egy nehéz csoportból sikerült veretlenül továbbjutni. Hogyan láttad belülről a meccseket?

Valóban egy nehéz csoportban sikerült kivívni a csoportelsőséget, ami nagyon biztató és motiváló is egyben. A legnehezebb meccsünket Franciaország ellen játszottuk, amiből sokat tudtunk tanulni, hogy a szorosabb végjátékok a későbbiekben ne okozzanak meglepetést, és sikerüljön a mérkőzést a javunkra fordítani. Szerbia ellen igyekeztünk a védekezésünkön javítani, míg Norvégia ellen már sokkal felszabadultabbnak, magabiztosabbnak éreztem magunkat. Nagyon jó érzésekkel vágunk neki a következő mérkőzéseknek.

Négy nap alatt három mérkőzést játszottatok. Személy szerint neked mi segít a kikapcsolódásban, hogyan tudsz töltődni a meccsek között?

Szerencsére a felkészült és tapasztalt stábtagok mindent elkövetnek, hogy a regenerációnkra is megfelelő figyelmet fordítsunk. Mindenki tisztában van azzal, hogy ez egy intenzív másfél hét, amelynek a végén nem okozhat problémát a sok lejátszott mérkőzés. Számomra az olvasás egy jó módszer arra, hogy könnyebben ki tudjak kapcsolódni, ugyanakkor a csapattársaimmal szoktunk kártyázni, ami szintén feltölt.

A folytatásban mit emelnél ki a csapat erősségeként, ami segíthet az elődöntőbe juttatni titeket?

Szerintem a csapatszellem és a küzdeni tudás mindenképpen elengedhetetlen lesz a továbbiakban is. Fontos, hogy minden mérkőzésre felkészülten érkezzünk, és a pályán soha ne adjuk fel.

 

A csoportkör állása: 1. Magyarország (6 pont), 2. Franciaország (4 pont), 3. Norvégia (2 pont), 4. Szerbia (0 pont)

A középdöntős csoport állása: 1. Magyarország (2 pont), 2. Dánia és Montenegró (1-1 pont), 3. Franciaország 0 pont.

Az Európa-bajnokság valamennyi mérkőzését az EHFTV-n élőben lehet követni. A magyar válogatott középdöntős mérkőzéseinek időpontjai a következők:

2023. július 11. 16:30 Montenegró – Magyarország

2023. július 12. 18:45 Dánia – Magyarország

Fotó forrása: Marius Ionescu, Mihai Nițoiu