2023. június 27-én az EHF kisorsolta a 2023/2024-es Bajnokok Ligája idény csoportjait. A Győri Audi ETO KC a következő szezonban az ’A’ jelű nyolcasban vág neki a küzdelmeknek. Sorozatunkban áttekintjük az ETO ellenfeleit. Most a montenegrói WHC Buducnost BENAX bemutatása következik.

A nagy múltra visszatekintő Buducnost együttesét 1949-ben alapították, és a legsikeresebb montenegrói klub, hiszen 33-szor nyert bajnokságot és 27-szer kupát. A történelem hozta államváltozások miatt ez azt jelenti, hogy 4-szer nyertek a jugoszláv bajnokságban, majd 14-szer végeztek első helyen a Szerb-Montenegrói bajnokságban, és eddig 15 alkalommal a montenegrói bajnokságban szerezte meg az elsőséget. A kupa tekintetében 2-szer Jugoszláv Kupát, 9-szer a Jugoszláv-Szerb-Montenegró Kupában, és 16-szor Montenegró Kupa győzelmet szereztek.

A nemzetközi kupaporondon is sikeresnek bizonyult a kék-fehér montenegrói együttes, hiszen 1987-ben megnyerte az EHF Kupát. 2006-ban és 2010-ben megnyerték az azóta már megszűnt Kupagyőztesek Európa Kupáját, azaz a KEK trófeát. 2006-ban csapatunkat verték a döntőben, a hazai döntetlen után (25 – 25), három góllal bizonyultak jobbnak a visszavágón. A legrangosabb nemzetközi megmérettetésben, a Bajnokok Ligájában két alkalommal is elsőséget ünnepelhetett a Buducnost, ráadásul az elsőt ismét a Győri Audi ETO KC ellen szerezték 2012-ben, ahol a döntő hazai mérkőzésén Veszprémben 29 – 27-re győzött csapatunk, de a visszavágón két gólos vereséget szenvedtünk Podgoricában (27 – 25), így idegenben lőtt több góllal a montenegrói csapat emelhette magasba a BL serleget. A sikerüket 2015-ben Budapesten megrendezésre kerülő FINAL4-on a Larvik legyőzésével tudták megismételni, és azóta rendszeres résztvevők a Bajnokok Ligájában.

A Bojana Popovic által irányított együttes eddig hét érkezőt jelentett be, Ann-Cathrin Giegerich Debrecenből, Neslihan Caliskan Kastamonuból, Kalidiatou Niakaté Bukarestből, Háfra Noémi az ETO-ból, Beyza Karacam Kristianstadból, Tanja Asanin a Valceaból, Anastasija Marsenic a Molde Eliteből tette át székhelyét Podgoricába.

Szeptember utolsó hétvégéjén a Buducnost érkezik az Audi Aréna Győrbe, míg januárba csapatunk utazik Montenegróba.

2023.09.30-10.01. Győri Audi ETO – WHC Buducnost BEMAX

2024.01.20-21 WHC Buducnost BEMAX – Győri Audi ETO