A holland női kézilabda válogatott szövetségi kapitánya, Per Johansson veszi át a Győri Audi ETO KC irányítását. Az új vezetőedző a Vác elleni hazai bajnoki találkozón ül le először a győri kispadra, addig Kun Attila vezeti a csapatot.

 

Per Johansson foglalja el a Győri Audi ETO KC vezetőedzői posztját. A svéd szakember a holland női kézilabda válogatott szövetségi kapitányi posztja mellett vállalja el a feladatot 2024. március 22-től kezdve.

“Köszönöm Kun Attilának minden játékos és az összes kollégám nevében is, hogy ismét elvállalta a keret irányítását a Magyar Kupa döntőt követően. Nem volt egyszerű a dolga, de a Budaörs elleni győzelem is megmutatta, hogy jól közelített a lányokhoz, akik jó teljesítménnyel hálálták meg munkáját. Attila vezeti az Alba Fehérvár elleni meccsen is a keretet” - mondta el Vanyus Attila, a Győri ETO Kft. ügyvezetője.

Per Johansson először 2024. március 24-én a Vác elleni bajnoki összecsapáson hazai pályán vezeti majd a zöld-fehéreket. 

“Gyorsan kellett döntenünk és a lehető legjobbat kellett választanunk a kupadöntő után. Kollégáimmal számításba vettük a jelölteket, majd egy szűkebb kört határoztunk meg azon szakemberek közül, akik elérhetőek voltak, valamint képesek lehetnek a csapat vezetésére. Többekkel egyeztettünk és a legalkalmasabbnak Per Johansson bizonyult, aki nemcsak rendelkezik már ilyen helyzetben rutinnal, hanem hihetetlen motivált is egyben. Úgy véljük, rá van szüksége a csapatnak ahhoz, hogy elérje a Bajnokok Ligájában a szezon elején kitűzött célunkat, azaz a FINAL4 részvételt. Megállapodásunk a szezon végéig szól. Isten hozta Győrben” - tájékoztatott  Endrődi Péter, a Győri ETO Kft. ügyvezetője.

“Sosem egyszerű szezon közben egy edzőváltás, se a klubnak, de az új trénernek se. Edzői pályám során már voltam hasonló helyzetben, hiszem, hogy ez a rutin most segíti a feladatomat. A csapatot jól ismerem, a világ egyik legerősebb kerete van Győrben, élmény lesz ezekkel a játékosokkal együtt dolgozni. Őszinte, egyenes megbeszélést folytattam a klub vezetésével, és egyet értettünk abban, hogy egyelőre csak ebben a szezonban gondolkodunk közös munkában. Be akarunk jutni a négyes döntőbe a Bajnokok Ligájában. Győr a női kézilabdázás fellegvára, itt bármikor megtiszteltetés dolgozni. Várom már a közös munkát a lányokkal. Köszönöm az ETO vezetőségének a bizalmat, azon leszek, hogy megháláljam, és közösen elérjük a klub céljait” - nyilatkozta Per Johansson vezetőedző.

“Mozgalmas napok állnak mögöttünk. Több jelölt közül Per Johanssonra esett a választásunk, aki rutinja mellett hatalmas tenni akarással várja a közös munkát. Nem kicsi a feladat, de hiszünk abban, hogy az ő vezetésével kell nekivágnunk a szezon hátralévő feladatainak” - nyilatkozta Görbicz Anita, a Győri Audi ETO KC elnöke.

Per Johansson 2022-óta a holland női kézilabda válogatottat vezeti. A 2023-as világbajnokságon ötödik helyet ért el a németalföldi csapattal. Korábban 2017 és 2020 között irányította Montenegro, valamint 2008 és 2012 között Svédország válogatottját, amellyel 2010-ben ezüstérmet szerzett az Európa-bajnokságon. Klubedzőként svéd egyesületek mellett két alkalommal vezette a CSM Bukarest csapatát (2017, 2018), akikkel mindkét szezon során BL bronzérmet szerzett. 2020-tól az orosz Rosztov-Don csapatát edzette, de a 2022 februárjában kitört orosz-ukrán konfliktus miatt el kellett hagynia csapatát. A svéd tréner munkáját Holanek Zoltán edző és Kiss Éva kapusedző segíti.