Miután a 2024. április 11-14. között rendezett selejtezőtornán a Győri Audi ETO KC válogatott játékosai kiharcolták hazájukkal az olimpiai szereplés jogát, az idei nyár sem a pihenésé lesz.

Nagyszerű két héten vannak túl játékosaink, akik a 2024. március 30. és április 15. között sikerrel szerepeltek hazájuk válogatottjával, így mindannyian ott lesznek nem csak az év végi osztrák-svájci-magyar közös rendezésű Európa-bajnokságon, de a nyári párizsi olimpián is!

Brazília (Bruna de Paula), Dánia (Line Haugsted, Sandra Toft), Dél-Korea (Ryu Eun Hee), Franciaország (Estelle Nze Minko) és Norvégia (Kari Brattset Dale, Emilie Hovden, Veronica Kristiansen, Stine Oftedal, Silje Solberg) már korábban megváltotta jegyét a francia fővárosba, ezúttal pedig a többiek is csatlakoztak hozzájuk a selejtezőtornákon.

Debrecenből a magyar válogatott jutott ki az ötkarikás játékokra hibátlan teljesítménnyel, megelőzve a szintén kvalifikáló svédeket. Játékosaink közül Győri-Lukács Viktória 17, Szöllősi-Schatzl Nadine 8 gólig jutott a három mérkőzésen, míg Linn Blohm két összecsapáson kapott lehetőséget, és ezeken 10 találatot jegyzett. A magyar válogatott munkáját a stáb tagjaként Pigniczki Krisztina másod-, és Holanek Zoltán erőnléti edző segítették.

A második csoportot a Per Johansson irányította Hollandia nyerte meg szintén hibátlan eredménysorral. Ebből 15 védéssel, összesen 37 százalékos hatékonysággal vette ki részét kapusunk, Rinka Duijndam.

Ami a harmadik négyest illeti, Szlovéniának a második hely jutott, miután a németek elleni vereség után nemcsak Paraguayt győzte le, de az utolsó körben a Montenegró elleni csatát is hozta. Ana Gros csapata legeredményesebbjeként 21-ig jutott, ezzel mindhárom selejtezőcsoportot figyelembe véve összességében a negyedik leggólerősebb játékos lett.

Érdekesség, hogy az olimpiai kvalifikációs tornák összesített táblázata szerint a magyar 114 lőtt és 64 kapott góllal a legjobban támadó és védekező együttes lett, megelőzve a svédeket (112–64).

A selejtezők lezárultával a kalapok beosztása is kialakult, amelyek alapján kedden 17.30-tól kisorsolják az olimpia csoportjait.

A KALAPOK BEOSZTÁSA AZ OLIMPIA SORSOLÁSÁRA
1. kalap: Norvégia (vb-2. a rendezőként máshová kerülő Franciaország mögött, a világbajnok jogán), MAGYARORSZÁG (az 1. selejtezőcsoport győztese)
2. kalap: Hollandia (a 2. selejtezőcsoport győztese), Németország (a 3. selejtezőcsoport győztese)
3. kalap: Szlovénia (a 3. selejtezőcsoport 2. helyezettje), Spanyolország (a 2. selejtezőcsoport 2. helyezettje)
4. kalap: Svédország (az 1. selejtezőcsoport 2. helyezettje), Franciaország (rendező)
5. kalap: Dánia (Eb-2. a máshová kerülő Norvégia mögött, az Európa-bajnok jogán), Brazília (a Pánamerikai Játékok győztese)
6. kalap: Angola (Afrika-bajnok), Dél-Korea (az ázsiai selejtezőtorna győztese)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Franciaország–Románia 30–28 (17–13) Estelle Nze Minko 7
Lengyelország–Brazília 26–22 (12–9) Bruna de Paula nem lépett pályára