A Győri Audi ETO KC lehengerlő játékkal rukkolt ki a címvédő Vipers ellen az EHF női Bajnokok Ligája negyeddöntőjének 1. mérkőzésén. A 2024. április 27-én Kristiansandban rendezett összecsapáson már a félidőre hatgólos előnyt harcoltak ki a zöld-fehérek, akik végül magabiztos, 30–23-as sikerükkel nagyszerű helyzetből várhatják a visszavágót.

A Vipers elleni negyeddöntő alkalmával Per Johansson először ült csapatunk kispadján a Bajnokok Ligájában, és a Solberg, Győri-Lukács, Gros, Oftedal, Brattset Dale, Kristiansen, Fodor kezdőcsapattal vágott neki az évad egyik legfontosabb mérkőzésének.

Az első támadásunkból nem találtunk be, így Abbingh vezetéshez juttatta a címvédőt. Ekkor még nem sejthette, hogy milyen kiegyensúlyozott, ellentmondást nem tűrő játékot produkál majd az ETO a folytatásban. Pedig így lett. Egy-egy kihagyott helyzetet leszámítva régen látott koncentráltsággal játszottak a lányok – a Vipers alig tudott mit kezdeni a kifejezetten kemény védelemmel, és a labdaszerzésekből vezetett gyors lerohanásokkal (11. p.: 3–5). Érződött, hogy egyre nagyobb bajban vannak az északiak, így hamar kikérte első idejét Hlavaty Tamás, de ez sem segített. A 200. győri meccsét játszó Nze Minko nagyszerű passzal, majd góllal vétette észre magát, így negyedóra után már négy volt a különbség (5–9). A Kristiansand több mint 7 percen át gólképtelen volt, ezt kihasználva beállóból és gyors lerohanások végén magabiztos előnyt alakítottak ki kedvenceink (22. p.: 5–12). Várható volt, hogy előbb-utóbb magára talál a norvég együttes, így a szünet előtt kellettek is – főleg emberhátrányban – Solberg bravúrja, hogy ne csökkenjen túlzottan a különbség. Norvég kapusunk majdnem 46(!) százalékon állt a félidőben, így 15–9-es vezetéssel mehettünk az öltözőbe.

A második félidőt Ryu gólja, majd Brattset második kiállítása vezette fel. Ezt követően egy kommunikációs hiba okozta labdaszerzésből szépített Tchaptchet, aztán üres kapura talált be a Vipers, így máris csak öt volt az előny. Bár akadt egy-egy jó megmozdulás a házigazdánál, és a védelme is határozottabb lett, mindig akadt valaki győri oldalon, akitől érkezett válasz. Az ellenfélnél Arcos Poveda egy-egy elleni megmozdulásai okoztak problémát (40. p.: 14–19), de Oftedal és Gros betörésgólja után az utolsó negyedórának 23–17-es előnyről vághattunk neki. Újabb emberelőnyét kihasználva mínusz négyig zárkózott a Vipers – Nze Minko találata úgy kellett ebben a szakaszban, mint egy falat kenyér, de Roberts villanásaival jelezte, még nem lefutott a párharc (20–24). A hajrára Vyakhireva magára talált, Lunde is védett párat, sőt, hogy ne legyen könnyű dolgunk, Brattset összeszedte harmadik kétpercét is, így a végjátékra elvesztettük csapatkapitányunkat (53. p.: 21–25). Bár túlzottan lőtávolba nem engedtük az ellenfelet, a 4-5 gólos különbségről nem sikerült elmozdulni egészen az utolsó öt perc kezdetéig. Ekkor Ryu bombával jelentkezett, majd Blohm mutatott be szép megmozdulásokat – előbb labdát, majd gólt szerzett, amivel az 58. percben újból hat lett közte, amire Kristiansen az utolsó másodpercekben még egyet rátett.

Ahogy azt a találkozó előtt vezetőedzőnk, Per Johansson is szerette volna, régi fényét idézte csapatunk játéka a negyeddöntő első mérkőzésén, sőt, igazi erődemonstrációval ért fel. A címvédő otthonában aratott kiütéses, 30–23-as győzelemmel a lányok óriási lépést tettek a továbbjutás felé, amit 2024. május 4-én 18 órától az Audi Aréna Győrben biztosíthatnak be.

Per Johansson, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője: – Minden mérkőzésünket szeretnénk így kezdeni, ahogy tettük azt az első félidőben. Rendkívül kemény védekezéssel rukkoltunk ki, Silje Solberg végig támogatott bennünket a kapuból, és a támadásaink is ültek, úgyhogy elégedett vagyok az első játékrésszel. Tisztában voltunk vele, hogy a folytatásban a Vipers közelít majd, és előveszi a kvalitásait. Három-négy gólra is felzárkózott az ellenfél, de az utolsó hat-hét perc eredménye az a hétgólos előny, amire szert tettünk. Természetesen boldog vagyok, de még van dolgunk. Hazai pályán hasonlóan szeretnénk teljesíteni.

Veronica Kristiansen, a Győri Audi ETO KC balátlövője: – Öröm volt itt játszani, nagyszerű volt a hangulat. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megnyernünk ezt a mérkőzést. Jól felkészültünk az ellenfélből, és azt éreztem, hogy rendkívül kemény volt a védelmünk, amit jól használtunk ki. A Vipers nagyszerű csapat, úgyhogy örülök, hogy végig ilyen fókuszáltak maradtunk a játék minden elemében.

Hlavaty Tamás, a Vipers Kristiansand vezetőedzője: – Gratulálok a Győrnek, mert jobban teljesített. A visszavágón szeretnénk kétszer harminc percig a lehető legjobb játékunkat nyújtani, azonban erről a találkozóról nehéz mit mondanom, mert nem tudom megcáfolni Per Johansson szavait. A támadásaink nem működtek, és amikor helyzeteink adódtak, sokat hibáztunk. Az ellenfelünk kapusa nagyszerűen védett, de hiába rendeztük idővel a védelmünket, az ebből vezetett kontákkal sem tudtunk élni.

Paula Arcos Poveda, a Vipers Kristiansand jobbszélsője: – Amikor a hajrában négy gólra jöttünk, úgy gondoltam, megfordíthatjuk a meccset. Mentünk előre, többet tettünk bele az utolsó hét percbe, de nem jött össze. A visszavágón igyekszünk a legjobbunkat nyújtani.