A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) sorozatában ezúttal a Győri Audi ETO KC dél-koreai válogatott jobbátlövőjével, Ryu Eun Hee-vel közölt interjút, amelyben a játékos pályafutását vette górcső alá.

A tinédzser debütánstól a ritka bravúrig: Ryu szeme a negyedik olimpián

Az Álmodj nagyot-sorozat az elit kézilabdázók történeteit állítja középpontba a gyermekkortól vagy a sportág felfedezésétől egészen napjainkig. Az IHF elismeri a sportolók, mint példaképek fontos szerepét azon gyerekeknek és fiataloknak, akik arról álmodoznak, hogy profi kézilabdázókká váljanak – vagy bármilyen célt kergetnek. Ezt szem előtt tartva a sorozat célja, hogy áthidalja a gyerekek és fiatalok által tapasztalt szakadékot, és megmutassa nekik a csúcsra vezető különböző utakat.

Ez a rész a Koreai Köztársaság és a Győr jobbátlövőjére, Ryu Eun Hee-re fókuszál, aki jelenleg a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében küzd, és negyedik olimpiáját várja a rekord ázsiai bajnokkal.

A 2024-es ötkarikás játékok a láthatáron, és a kézilabdaversenyek összeállítása is kialakult. A nőnél a Koreai Köztársaság a rekorder a Játékokon való részvétel tekintetében, ugyanis ezúttal tizenegyedik szereplésére készül.

Korea 1984-ben szerepelt először a csúcseseményen, azóta minden olimpián részt vett. Nagy lendülettel érkezett meg, ugyanis az első négy egymást követő fellépésén bejutott a döntőbe, ebből kétszer aranyérmet is szerzett. Korea 1984 és 2012 között minden olimpián éremért játszott, és hatot be is gyűjtött – mindössze eggyel szerzett kevesebbet, mint a csúcstartó Norvégia.

Korea jelenlegi legnagyobb sztárja, Ryu Eun Hee 2012-ben, hazája eddigi utolsó elődöntős szereplése alkalmával debütált az olimpián. A 34 éves jobbátlövő a negyedik olimpiájára utazik Párizsba – csak kevés kézilabdázó ért el hasonló számot –, miután tavaly augusztusban a Japánban rendezett ázsiai kvalifikációs versenyen Koreát az első helyre vezette.

Ryu már a pályafutása elején kitűnt: 15 évesen behívták a válogatottba, majd nagy tornán a 2009-es világbajnokságon debütált. „Bár fiatal voltam, nagyon örültem, hogy sikerült” – emlékszik vissza a jobbátlövő. „Tizenhat évesen eszméltem rá, hogy mindig is válogatott játékos szerettem volna lenni, és Európában játszani.”

A 2012-es olimpián, 22 évesen kiemelkedőt nyújtott – ezzel a verseny harmadik legeredményesebb játékosa lett. Azóta minden alkalommal a koreai válogatott vezére, nem feltétlen állandóan a legeredményesebb góllövőként, más statisztikákban is a legjobbak közé tartozik, mint például a gólpasszok, sőt, a labdaszerzések és blokkok számában is.

Ryu nemzetközi szinten a 2019-es japán rendezésű világbajnokságon keltette fel a figyelmet, amikor az első holland világbajnoki címhez 71 góllal hozzájáruló Lois Abbingh mögött második lett a góllövőlistán. Azonban Abbingh találataiból 29 hétméteresből született, míg Ryu 69 góljából mindössze ötöt lőtt hétméteresből, ráadásul két meccsel kevesebbet is játszott a holland átlövőnél.

Klubszinten Ryu 2021 óta az EHF Bajnokok Ligája-élcsapat Győrnél játszik. Az első európai próbálkozása 2019-ben a Paris 92-be vezetett. Ryu erős benyomást tett a francia bajnokságban, és először kóstolhatott bele az európai nemzetközi kupaszereplésbe is, sőt, részese volt az Európa-liga – a Bajnokok Ligája mögötti második számú versenysorozat – 2020-2021-es rajtjának is. Ryu 2020 novemberében a Franciaországban megszaporodó Covid-19-es esetek miatt azt a fájdalmas döntést hozta, hogy hazatér.

„Nagyon sajnálom a Paris 92-t, mert mindig motivált. Bár megszoktam az ottani új életemet, hirtelen megjelent a koronavírus-járvány. A koreai barátaim nagyon féltettek, hogy Európában maradok. Emellett én is féltem a vírustól, ezért úgy döntöttem, hogy hazatérek Koreába – meséli Ryu. – Bár visszatértem, nekik köszönhetően újra megpróbálhattam Európában."

Aztán amikor a járványt követően 2021-ben a sport és az élet is kezdett visszatérni a normál kerékvágásba, Ryu élete lehetőségét kapta: csatlakozhatott a Győrhöz.

„Akkor még mindig fennállt a járványhelyzet, de alig vártam a végét. Azt hittem, ez az utolsó esélyem, hogy a Bajnokok Ligájában játsszak. Kissé kockázatos volt, de a döntésemmel valóra vált az álmom” – mondja Ryu.

Ryu a magyar klubbal eddig mindkét idényben bejutott a legrangosabb európai kupasorozat elődöntőjébe. A csapat most szeretne ismét az elődöntőbe jutni – a Bajnokok Ligája jelenleg a negyeddöntőnél tart, ahonnan a győztes két mérkőzés összesített eredménye alapján jut be az évad utolsó hétvégéjére. A Győr célja, hogy a hétvégén megszilárdítsa a negyeddöntő első mérkőzésén, a címvédő Vipers Kristiansand ellen aratott győzelmét.

Miközben Ryu klubkarrierje egy lehetséges újabb nagy eredménye, és a közelgő negyedik olimpiája előtt áll, visszatekintett oda, ahol minden elkezdődött – a sport szeretetével és egy nagyszerű lehetőséggel. „Fiatal koromban nagyon szerettem sportolni. Az általános iskolában volt egy kézilabdacsapat. Egy nap az egyik testnevelő tanár megkérdezte a diákokat, hogy szeretne-e valaki csatlakozni a csapathoz. Így hát felemeltem a kezem, és ez volt az első alkalom, hogy labdát fogtam” – nyilatkozta Ryu.

És hogy mi Ryu legfontosabb tanácsa a fiataloknak? „Csak élvezzék magát a kézilabdát!”