Nagyszerű hangulatú találkozót játszott 2024. május 4-én a Győri Audi ETO KC a címvédő Vipers Kristiansand ellen az EHF Bajnokok Ligája negyeddöntőjének 2. felvonásán. Bár a találkozót 26–24-re elvesztették a zöld-fehérek, összesítésben öt góllal múlták felül a norvégokat, és ott lehetnek a FINAL4-ban.

Nem változtatott az idegenbeli mérkőzéshez képest Per Johansson vezetőedző, aki ugyanannak a tizenhat játékosnak szavazott bizalmat a Vipers Kristiansand elleni visszavágón is. A kezdőcsapatban ezúttal a Toft, Győri-Lukács, Gros, Brattset Dale, Haugsted, Kristiansen, Fodor hetes kapott helyt.

Közel telt ház előtt, nagyszerű hangulatban kezdődött a találkozó, de ahogy várható volt, a Vipers-t ez sem hatotta meg, gyors játékával pedig nem tudtunk mit kezdeni az első percekben. A vendégek 4–0-s sorozattal kezdtek, míg a mieink első öt lövéséből mindössze egy ment be Lunde kapujába: csapatkapitányhoz méltó módon Brattset törte meg a gólcsendet. Rengeteg volt a hiba a támadójátékunkban, tíz lövésből még mindig csak három gólnál jártunk, de az első negyedóra végére Gros vezetésével szép lassan megkezdtük a felzárkózást. Sőt, 8–9-es állásnál Hlavaty Tamás kért először időt a mérkőzésen, de ezzel sem tudta megakadályozni a győri egyenlítést. A 20. percben aztán az Audi Aréna Győrben utolsó BL-meccsét játszó Szöllősi-Schatzl góljával először vette át a vezetést az ETO. Innentől igazi kiélezett csata kezdődött, hol itt, hol ott volt az előny, ellépni azonban egyik csapat sem tudott a másiktól, így a szünetben 15–17 állt az eredményjelzőn.

A félidőben megható pillanatoknak lehetett szemtanúja a több mint ötezer néző, hiszen klubunk hivatalosan is visszavonultatta Eduarda Amorim 18-as számú mezét.

A tapsvihart aztán rövidesen ismét a szurkolók hangorkánja váltotta fel, ugyanis a folytatásban Toft Vyakhireva, majd Knedliková ziccerét is védte. A helyzetek értékesítésével mindazonáltal továbbra is akadtak problémái a lányoknak, így a második félidő első találatára majd nem öt percet kellett várni – sajnos azt Roberts szerezte (35. p.: 15–18). Fontos pillanatban hárított hetest Duijndam, így továbbra is látótávolságban maradtak a mieink – legalábbis rövid ideig, ugyanis az utolsó negyedórához közelítve öttel lépett el, összesítésben pedig két gólra zárkózott a Vipers (43. p.: 16–21). Mint egy falat kenyér, úgy kellett Ryu látványos gólja, ami egy test mellett elengedett lövésből született. A hajrának négygóloshátrányból vághattunk neki (19–23), de az idő közben beálló Solberg újabb labdát fogott meg, elöl pedig Kristiansen vette vállára a zöld-fehéreket, aki emberhátrányból egy lerohanás végén, majd átlövésből is betalált (55. p.: 21–23). Börjesson bár kivédte Gros büntetőjét, Solberg újabb bravúrját követően szlovén átlövőnk már nem hibázott. Az utolsó két percben minden találatunkra volt válasza a norvégoknak, és végül 26–24-re kikaptunk a címvédőtől, de összesítésben így is öt góllal jobbnak bizonyultunk ellenfelünknél, és ott leszünk az EHF Bajnokok Ligája jubileumi, tizedik FINAL4-jában.

Per Johansson, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője: – Fantasztikusan teljesített az ellenfél – itt beszélhetünk a „szörny” Lundéról a kapuban –, a Vipers nyomás nélkül érkezett, és mindent kihajtott belőlünk. A továbbjutást gyakorlatilag a védekezés biztosította be, és az, hogy a két mérkőzés alapján negyvenkilenc gólon tartottuk a Viperst. Az első mérkőzésen is tudtuk, hogy benne van az ellenfélben a vagányság és felszabadult támadójáték. Ez akkor nem jött ki, de készültünk rá, hogy most ki fog, ennek ellenére így is megcsinálta. A hangulatot is ki kell emelnem, mert ilyen közönség előtt életemben csak egy-kétszer szerepeltem. Fantasztikusan teljesítettek a szurkolóink is, főleg a második félidőben, a nehéz pillanatokon a védekezésünk mellett ők lendítettek át bennünket. Mikor idejöttünk, úgy voltunk vele, hogy minden mérkőzést meg akartunk nyerni. Ez bár most nem sikerült, de összességében megvan a továbbjutás, és ott vagyunk a FINAL4-ban.

Veronica Kristiansen, a Győri Audi ETO KC balátlövője: – Köszönöm ezt a kemény, fárasztó küzdelmet a Vipersnek. Az első félidőben iszonyatos sebességgel támadt nekünk a Vipers, mi pedig rossz döntéseket hoztunk, amiket nem kellett volna, ezért hamar hátrányba kerültünk. Mindkét csapat kifejezetten magas szinten teljesített a védelemben, de a Vipers védő mögött falként állt Katrine Lunde. Csapatként, a stábbal közösen óriásit küzdöttünk, és habár nyernünk ma nem sikerült, örülünk, hogy ott vagyunk a FINAL4-ban.

Hlavaty Tamás, a Vipers Kristiansand vezetőedzője: – Először a saját játékosaimról szeretnék beszélni, mert hihetetlenül kimagaslót nyújtottak ezen a hétvégén, másodsorban gratulálok az ETO-nak a FINAL4-ba jutáshoz. Nekünk ez a párharc már az első meccsen elment. Ez a mérkőzés jó reklámja volt a kézilabdának, kimagasló teljesítmények voltak mindkét oldalon. Nagyszerű volt a hangulat, és köszönöm a Vipers-szurkolóknak is, hogy elkísértek és buzdítottak bennünket. Csalódottak vagyunk a búcsú miatt, de a lányok teljesítményével nagyon elégedett vagyok.

Lysa Tchaptchet Defo, a Vipers Kristiansand beállója: – Ilyen a sport. Néha, amikor nyersz, akkor is kikapsz. Ez a mai pont ilyen volt, az első meccsen héttel kikapni túl soknak bizonyult. Mindent megpróbáltunk, nyomás nélkül érkeztünk, de ezt már nem sikerült ledolgozni. Szomorúak vagyunk, hogy nem jutottunk be a FINAL4-ba.