2024. május 22-én a K&H női kézilabda liga utolsó előtti, 25. fordulójában a Győri Audi ETO KC rangadóra utazott a cívisvárosba. A két együttes idénybeli ötödik összecsapásán végig hatalmas volt a küzdelem: a szünetben 14–12-re vezettek a zöld-fehérek, és bár többször is egyenlített a Debrecen, végül gigászi csatában 31–30-ra nyertek a kisalföldiek, ezzel megszerezve a bajnoki ezüstérmet.

Rangadó várt a Győri Audi ETO KC csapatára a K&H Liga utolsó előtti körében, ugyanis a lányok debreceni vendégszereplésének nem kevesebb volt a tétje, mint a bajnoki ezüstérem. A találkozóra előzetesen minden jegy elkelt, így 2200 néző előtt, nagyszerű hangulatban léphettek pályára kedvenceink, akiket több mint hetven zöld-fehér drukker kísért el a cívisvárosba.

Per Johansson a Solberg, Győri-Lukács, Ryu, Brattset Dale, Haugsted, Nze Minko, Szöllősi-Schatzl kezdő hetest küldte pályára az idénybeli ötödik Loki elleni meccsünkön, míg Blohm, Farkas Júlia, Fodor és Hovden ezúttal nem utazott el a csapattal.

Kissé idegesen kezdtük az összecsapást, az eladott labdák és kihagyott helyzetek után ráadásul már a 3. percben úgy tűnt, elveszítjük csapatkapitányunkat – Brattset bokája aláfordult és sántikálva hagyta el a játékteret, de a 20. percben visszatérhetett a pályára.

Ebben a szakaszban mi futottunk az eredmény után, de a hibák ellenére mindig akadt valaki, aki válaszolt volna, így a 9. percben 4–3-nál először vettük át a vezetést Ryu lapos lövése után. A védelmünk egyre inkább felkeményedett, Solberg is megfogott egy-egy lövést, így az első negyedóra elteltével már négy góllal is vezettünk (4–8). A DVSC nem adta könnyen magát, és egy négy-nullás sorozattal így is egyenlített, de mielőtt még túlságosan megjött volna a hazaiak kedve, a mieink Kristiansen és Oftedal vezetésével gondoskodtak róla, hogy nálunk maradjon az előny a félidőre (12–14).

A második játékrészt Kristiansen 400. bajnoki találata vezette fel, de kellett Solberg védett hetese is, hogy tartsuk a két lépés távolságot a piros-fehérektől. A gólok felváltva estek mindkét oldalon, és ez a szakasz sokkal inkább a rohanásról szólt, mint a védelmekről, így a 39. percben Per Johansson időt kért (17–19). A játék képe mindenesetre ezután sem változott, sőt, a 43. percben 21–21-nél ismét egyenlített a Debrecen. Ekkor Kristiansen üres kapus góllal, Győri-Lukács pedig egy szélről szerzett találattal lendítette tovább a mieinket, így a hajrának 23–26-ról vághattunk neki. A végjáték kezdetén aztán sokáig állt a játék, ugyanis a Loki rosszul földet érő átlövője, Jovovics súlyosan megsérült, és mentő vitte kórházba. Az ezt követő sokkból aztán gyorsan magukhoz tértek a piros-fehérek, akik három perccel a vége előtt ismét beértek minket (29–29), majd fordítottak. Leírhatatlan izgalmak közepette végül így is Győrbe került az ezüstérem: Gros hetesgóljával egyenlítettünk, a passzív után labdát szerző Brattset passzából Győri-Lukács pedig öt másodperccel a dudaszó előtt bevarrta a győztes találatot (30–31).

Per Johansson, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője: – Először is gratulálok a Debrecennek az idei teljesítményéhez, már azelőtt követtem őket, hogy az ETO edzője lettem. Két céllal érkeztünk, az egyik, az volt, hogy bebiztosítsuk a Bajnokok Ligája-indulást, a másik, hogy felkészüljünk a négyesdöntőre, amit nagyszerűen szolgált ez a találkozó. A Debrecen végig küzdött, és a legjobb teljesítményre sarkallt bennünket, nem adta fel egy pillanatra sem, de a kézilabda része a szerencse is, ami most mellettünk állt.

Stine Oftedal, a Győri Audi ETO KC irányítója: – Jó felkészülés volt ez a mérkőzés a final fourra. Az elmúlt évben mindig kemény csatákat vívtunk a Debrecennel, és megtiszteltetés volt itt játszani. Most az a legfontosabb, hogy a győzelmet megszereztük, és hogy a Per Johansson által említett apróságok a javunkra fordultak. Vannak olyan játékelemek, amelyekben javulnunk kell, de a legfontosabb a két pont volt, és hogy ilyen meccsel a hátunk mögött vághatunk neki a négyes döntőnek.

Szilágyi Zoltán, a DVSC Schaeffler vezetőedzője: – Ötször játszottunk az idényben a Győrrel, és mindig kiegyenlített csatát hoztak a meccsek, amire büszke vagyok. Az ilyen kiélezett mérkőzéseket mindig az a csapat nyeri meg, amely a döntő pillanatokban kevesebbet hibázik. Többször elhúzott a Győr, de mindig vissza tudtunk jönni, ez pedig nagy teljesítmény. Sajnálom, hogy nem tudtunk legalább egy pontot szerezni, az én hibám is, mert az utolsó támadásnál én vittem bele Tóvizi Petrát ebbe a hibába. Köszönjük a szurkolóknak az egész éves támogatást, nélkülük nem sikerült volna ilyen jól a szezon.

Füzi-Tóvizi Petra, a DVSC Schaeffler beállója: – Nagyon hajtós, küzdős meccs volt, elég fárasztó. Szerintem mondhatjuk azt, hogy nem játszottunk jól, de így is a Győr nyakán voltunk. Ilyen rutintalan hibát nem szabad elkövetnem, amit a végén tettem, nem is tudom mit gondoltam. Ez az évad arra is jó volt, hogy lássuk, mi is tudunk ezen a szinten kézilabdázni. Sajnálom, hogy nem tudtunk győzelemmel, vagyg egy ponttal gazdagabbak lenni az idény végén.