Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) nemrég Győri-Lukács Viktóriával, a Győri Audi ETO KC válogatott jobbszélsőjével készített interjút a június 1-jén és 2-án a budapesti MVM Dome-ban rendezendő EHF FINAL4 kapcsán. A cikk magyar fordítása alább olvasható.

A jobbszélső Győri-Lukács Viktória a magyar nagyhatalom aranykora után, amikor a csapat hét idény alatt ötször nyerte meg az EHF Bajnokok Ligáját, 2020-ban csatlakozott a Győri Audi ETO KC-hoz. Győri-Lukács szerződtetése óta két bronz-, és egy ezüstérmet gyűjtött be, azonban a győri vezetőségnek egyértelmű céljai vannak a közelgő EHF FINAL4 Women-re.

Mielőtt a Vipers Kristiansand három egymást követő évben elhódította volna a címet és leuralta volna az EHF FINAL4-t, a Győri Audi ETO KC volt az a csapat, amely a századforduló óta az EHF Bajnokok Ligája legsikeresebb klubjaként szerepelt.

Győri-Lukács szerint az EHF Bajnokok Ligája egyre keményebb kihívások elé állítja őket. „Nagyon nehéz feladat vár ránk; a kézilabda gyorsan változik, és mindenki le akar győzni minket" – mondta. A győriek azonban rendre bejutnak a FINAL4-ba, bizonyítva erejüket és kitartásukat.

A tavaszi szezon folyamán Per Johansson lett a csapat új edzője, és bár Viktória elismeri a hatását, úgy véli, a győriek idénye nem csak az edzőváltáson múlik: „Lelkileg megtörhetetlenek vagyunk, és a rutin is velünk van, de Per Johansson szerepe óriási” – mondta. Viktória a győriek sikerét a csapategységnek és az erős védelemnek tulajdonítja, így bármely posztra ugyanolyan magas szinten teljesítő játékost cserélhetnek.

A 28 éves szélső 42 góljával a legeredményesebb magyar játékos, és előkelő helyen áll a teljes csapaton belül is. Ezt az eredményt új edzője bizalmának köszönheti, aki többször is megtapasztalta az EHF FINAL4 Women nyomását, ez pedig növelte az önbizalmát és jobb teljesítményre sarkallta. „Mióta Per Johansson megérkezett, sokkal jobban érzem a bizalmat, és ezt szeretném meghálálni. A csapat egysége és megfelelő motivációja is hozzájárul a sikerünkhöz."

A zöld-fehérek zsinórban tíz győzelemmel kezdték az idényt az európai elitsorozatban, amit három vereség és egy döntetlen követett a csoportkör végén, ennek ellenére sikerült megőrizni első helyüket, és bejutniuk a negyeddöntőbe, ahol a norvég nagyhatalom és címvédő Vipers Kristiansand volt az ellenfelük. Norvégiában az ETO hét góllal, 30–23-ra diadalmaskodott, Győri-Lukács pedig kétszer volt eredményes.

„A csapatnak ez volt az aktuális kiírás eddigi legjobb meccse. Az, hogy ennyi góllal nyertünk, megnyugtatott minket, és bár hazai pályán kikaptunk, a visszavágót egy pillanatra sem engedtük ki a kezünkből. Végül bebizonyítottuk magunknak, hogy le tudjuk győzni őket.”

A Győr legutóbbi, 2019-es győzelme óta próbál visszatalálni a trónra. Egy idénnyel később Győri-Lukács is csatlakozott az együtteshez, és azóta ő is az első aranyérmére vár.

„Eszembe se jut, hogy nem mi nyerünk. Nekünk csak a győzelem elfogadható. Keményen dolgozom ezért, amióta csak kézilabdázni kezdtem. Ráadásul rengeteg csapattársam elhagyja a klubot az idény végén, köztük Stine Oftedallal, értük pedig extra motiváltan küzdünk. Másrészt az is hihetetlen, hogy amióta az ETO-hoz kerültem, mindig ott voltunk Budapesten, az ottani hangulat pedig páratlan a női kézilabdában."

Az Esbjerg elleni mérkőzés – június 1-jén, szombaton 15 órától az első elődöntőben – kapcsán Győri-Lukács megemlítette, hogy a felkészülésük továbbra is a fizikai szempontokra koncentrál, hangsúlyozva az állóképesség fontosságát. „Nagyon kemény párharc lesz. Úgy gondolom, a legjobb négy csapat szerepel az EHF FINAL4-ban” – mondta. Henny Reistad, valamint csapattársa, az ex-győri játékos, Nora Mörk is ott van az évad 10 legjobb góllövője között, Győri-Lukács pedig Reistadot tartja az Esbjerg kulcsjátékosának, kiemelve, hogy az általa jelentett fenyegetés kikapcsolása kulcsfontosságú lesz a győzelem megszerzésében. „Le kell őt lassítanunk, nehogy tíz, vagy annál is több gólt szerezzen” – jelentette ki.

A szombati második elődöntőben a Metz Handball az SG BBM Bietigheim csapatával találkozik. „A francia együttes tele van tapasztalt játékosokkal, kapusuk, Hatadou Sako pedig a legjobbak között van. Másrészről viszont a német klub a >>sötét ló<<. Védési hatékonyságban Gabriela Goncalves Dias Moreschi vezeti az EHF Bajnokok Ligája statisztikáját, és a döntő pillanatokban elképesztő csapata hatékonysága, hiszen mind a gólszerzésben, mind a büntetők hárításában az élen áll. A nyomás nélküli játék jelentős előnyt jelenthet nekik” – tette hozzá.

Viktóriának a Győr sikere és az EHF FINAL4 Women megnyerése a legfontosabb, és úgy gondolja, hogy a közelmúltban a magyar válogatottal elért sikerei a klubmérkőzéseken is a legjobbat hozzák ki belőle. „Az olimpiai kvalifikációs tornán elért siker még több erőt ad. Az olimpiai szereplés az egyik legnagyobb motiváció, huszonnyolc évesen pedig már a másodikra készülök" – tette hozzá határozottan.

Mindenesetre továbbra is megvan a lehetősége, hogy a Győri Audi ETO KC semmit nem nyer a 2023/24-es évadban, mivel a Magyar Kupában elveszítette a döntőt ősi riválisa, az FTC-Rail Cargo Hungaria ellen, a bajnokságban pedig második az FTC mögött.

Győri-Lukács jelenlegi szerződése 2026-ig szól, de egyelőre a jelenre koncentrál. „Csak a jelennel foglalkozom; jól érzem magam Győrben, de jó lenne egyszer a férjemmel egy városban élni és játszani" – mondta. Ez az idény fárasztó lesz, de a játékosnak már kész tervei vannak a pihenésre; Budapest után férjével, a Tatabányában játszó Győri Mátyással külföldre utaznak. A tervezett útirány Törökország, de a közvetlenebb cél a tökéletes edzőterem megtalálása volt!

A Lukács Viktória és a Győri Audi ETO KC előtt álló EHF FINAL4 Women jelentette kihívás június 1-jén, szombaton 15 órakor az Esbjerg ellen kezdődik, amelyet az EHF TV élőben közvetít.